Από τις συνταγές που δημοσιεύουμε κατά καιρούς, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά. Κι επειδή ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα… «κολασμένο» γλυκό, συγκεντρώσαμε τα στέκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τις πιο νόστιμες, γλυκιές λιχουδιές της πόλης!



Άλλα αποτελούν διαχρονική αξία και άλλα άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να μας ξετρελάνουν… Ρίξτε μια ματιά παρακάτω, πάρτε την παρέα σας και προγραμματίστε άμεσα την επίσκεψή σας!

Ζουμπουρλού: Η νέα άφιξη στου Ψυρρή

Μία αρχοντική οικοδέσποινα από την Κωνσταντινούπολη, άνοιξε τις φιλόξενες πόρτες της τον περασμένο Ιούλιο στην πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή. Εκεί υποδέχεται τους καλεσμένους της με παραδοσιακά πολίτικα γλυκά που στάζουν σιρόπι, φρεσκοψημένες πίτες με άρωμα που… σπάνε τη μύτη και πολλές ακόμα λιχουδιές μιας γνήσιας πληθωρικής Πολίτισσας.


Πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και ραβανί, ο executive pastry chef Τάσος Ζησόπουλος, έχει και πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως Πραλίνα Μπαβαρουάζ με Κρέμα από Φρούτα – τραγανό κραμπλ πραλίνας φουντουκιού, πλούσια κρέμα λεμονιού και ιδιαίτερη κρέμα μάνγκο – και Προφιτερόλ Bueno που σερβίρεται επί τόπου μπροστά σου! Ό,τι κι αν διαλέξετε είναι σίγουρο ότι θα ξετρελάνει τις αισθήσεις σας!

Για σιροπιαστά στον Χατζή στο Σύνταγμα

Η ίδρυση των καφεζαχαροπλαστείων Χατζή σηματοδοτείται το 1908, όταν ο Σουλεϊμάν Σουλεϊμάνοβιτς ιδρύει στη Θεσσαλονίκη το μικρό γαλακτοπωλείο του. Το κατάστημα πουλά γαλακτοκομικά, κάποια υποτυπώδη ζαχαρώδη, σιροπιαστά, χαλβάδες και ροφήματα όπως γάλα και αριάνι τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μενού του πρωινού μαζί με το βούτυρο και το μέλι, αλλά και το περίφημο Μποζά, με την ιδιάζουσα ξινόγλυκη γεύση.

Έναν αιώνα αργότερα, το 2008, ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα. Μπακλαβάς, εκμέκ, κανταΐφι με καϊμάκι, βεζύρ παρμάκ (παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο με ζεστό σιρόπι και γέμιση κρέμα), σεκέρ παρέ (ζύμη από σιμιγδάλι και αμύγδαλα, περιχυμένα με καυτό σιρόπι), σάμαλι και άλλες θαυμάσιες δημιουργίες σε περιμένουν να τις απολαύσεις! Όλα αυτά σε έναν χώρο που διατηρεί στο ακέραιο τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του, σε ένα αυθεντικό περιβάλλον καφεζαχαροπλαστείου.

Γαλλικός αέρας στο Πορτατίφ

Στην οδό Σίνα 21 στο Κολωνάκι πρέπει να πας, αν θέλεις να νιώσεις ότι τρως το γλυκό σου σε κάποιο από τα διάσημα καφέ του Παρισιού. Τα πάντα, από τις εξαιρετικές γεύσεις μέχρι τη διακόσμηση θα σε ενθουσιάσουν! Τάρτες σε ποικίλες γεύσεις (banoffee, bueno, λεμόνι, σοκολάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής με φράουλες) ανάλογα με τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες κάθε εποχή, προφιτερόλ και εκλέρ με διάφορες γεμίσεις, είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις του καταστήματος. Αν μπερδεύτηκες από τις πολλές επιλογές, μία βόλτα από εκεί θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις!

Για λουκουμάδες στον Κρίνο

Ένα από τα must στέκια στην Αθήνα όταν λαχταράς να φας ζεστούς λουκουμάδες, βρίσκεται στην Αιόλου και ονομάζεται Κρίνος. Ένα μαγαζί με τα κλασικά μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, καθημερινά σερβίρει τον παραδοσιακό λουκουμά με την τρύπα στη μέση, και αυτόματα σε μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Εκεί χτίστηκε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας από τον Σταμάτη Κρίνο που ήταν φαρμακοποιός. Το 1923 ο Μηνάς Κασιμάτης με καταγωγή από την Πόλη, αγοράζει τη διώροφη μονοκατοικία και ο Κρίνος μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο των Αθηνών.

Παγωτό… στους -14

Μια ανάσα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αθηναΐδος 3, βρίσκεται το εργαστήρι παγωτού -14 και εξυπηρετεί όλους τους λάτρεις του παγωτού που θέλουν να απολαύσουν φρέσκο χειροποίητο ελληνικό παγωτό και τουρίστες που θέλουν να γευθούν αυθεντικές ελληνικές γλυκές γεύσεις!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ τιραμισού στην πιο… καλοκαιρινή του; Χαλβά σιμιγδαλένιο με παγωτό-έκπληξη στο εσωτερικό του; Φωλιά κανταϊφιού με παγωτό καϊμάκι ή ό,τι άλλη γεύση λαχταρά η ψυχή σου; Όλα αυτά θα τα βρείτε στην οικογενειακή επιχείρηση -14, όπου όλα τα παγωτά φτιάχνονται με φρέσκο γάλα μικρών παραγωγών, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, φρέσκα φρούτα εποχής, καθώς και φρεσκοκαβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, φιλοδοξώντας το παγωτό να οδηγεί σε ένα γευστικό ταξίδι όποιον το δοκιμάζει.

από Μαρία Ιωαννάτου