Αρχική > Featured > 5 σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τα πρησμένα πόδια σου

5 σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τα πρησμένα πόδια σου

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι συχνό φαινόμενο για πολλούς από εμάς. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση προκαλείται συνήθως από παρατεταμένη ορθοστασία ή περπάτημα, από άβολα παπούτσια ή την εγκυμοσύνη. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρησμένα πόδια είναι «κόκκινη σημαία» για πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Εμείς ψάξαμε πιο προσεκτικά τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, και ορίστε τι μάθαμε!

Οι φλέβες έχουν «μπλοκάρει»

Όταν το φλεβικό σύστημα λειτουργεί σωστά, οι βαλβίδες στις φλέβες δεν αφήνουν το αίμα να συγκεντρώνεται στα πόδια. Καθώς μεγαλώνουμε, οι βαλβίδες τείνουν να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά και μπορεί να μπλοκάρουν το αίμα στα πόδια μας.

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τις φλέβες και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα πόδια. Οι θρόμβοι αίματος εμποδίζουν την επιστροφή αίματος από τα πόδια προς την καρδιά, διατηρώντας το στα πόδια σας. Χωρίς θεραπεία, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς οι θρόμβοι αίματος μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή ή ακόμη και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εάν μπλοκάρουν την αρτηρία που προμηθεύει αίμα στον εγκέφαλο.

Η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά

Το οίδημα των ποδιών μπορεί επίσης να προκληθεί από καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιά δεν έχει αρκετή ισχύ άντλησης, αποτυγχάνει να σπρώξει το αίμα από τα πόδια σας στο πάνω μέρος του σώματος. Προσέξτε ιδιαίτερα εάν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα καρδιακής νόσου που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια.

Προβλήματα με τα νεφρά

Μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών είναι ότι μας βοηθούν να απαλλαγούμε από το επιπλέον υγρό στο σώμα μας. Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να εκπληρώσουν αυτή τη λειτουργία, επιπλέον υγρό συγκεντρώνεται στο σώμα μας και προκαλεί πρήξιμο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούν βλάβες στη λειτουργία των νεφρών (για παράδειγμα, πυελονεφρίτιδα). Το οίδημα που προκαλείται από νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζεται συνήθως στα πόδια και γύρω από τα μάτια.

Προβλήματα με το συκώτι

Εκτός από τις άλλες λειτουργίες του, το συκώτι παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη. Αυτή η πρωτεΐνη κρατά υγρό στην κυκλοφορία του αίματος και δεν το αφήνει να διαρρεύσει στους ιστούς μας. Ορισμένες ηπατικές νόσοι μειώνουν το επίπεδο της αλβουμίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα το υγρό να περνά από το αίμα στους ιστούς του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, οίδημα μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στα πόδια και τους αστραγάλους, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Το λεμφικό σύστημα δεν αποβάλλει τα σωματικά υγρά

Μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία, τα λεμφικά αγγεία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα και απομακρύνουν τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν τα λεμφικά αγγεία αποτυγχάνουν να εκτελέσουν αυτή τη λειτουργία, προκαλείται μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού που ονομάζεται λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί λόγω λοιμώξεων, χειρουργικής επέμβασης, τραύματος, ακτινοβολίας, καρκίνου και άλλων παραγόντων.