Αρχική > Featured > 5 σημάδια ότι μπορεί να πέρασες κορωνοϊό χωρίς να το καταλάβεις

5 σημάδια ότι μπορεί να πέρασες κορωνοϊό χωρίς να το καταλάβεις

Αν είχες ένα κρυολόγημα τον χειμώνα που πέρασε ή υπέφερες από επίμονο βήχα, είναι φυσικό να αναρωτιέσαι αν περάσες κορωνοϊό χωρίς να το συνειδητοποιήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες λένε ότι ο ιός πιθανότατα είχε ήδη εξαπλωθεί προτού τα σύνορα αρχίσουν να κλείνουν και να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα προστασίας.

«Οι περισσότεροι νοσούντες με κορωνοϊό έχουν μια απλή περίπτωση λοίμωξης που θα μπορούσε δύσκολα να διακριθεί από το κρυολόγημα ή τη γρίπη», εξηγεί ο Amesh A. Adalja, MD, μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα – έως και 40% των λοιμώξεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με 100% βεβαιότητα εάν η ασθένεια που αντιμετώπισες τον περασμένο χειμώνα ήταν κορωνοϊός. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να το εξακριβώσεις. Εδώ είναι τα κορυφαία που πρέπει να γνωρίζεις.

Ένα βαρύ κρυολόγημα

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε ένα κρυολόγημα από μια ήπια μορφή κορωνοϊού χωρίς τεστ, ανάλογα με τα συμπτώματα που βιώνεις, αλλά τα κρυολογήματα συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, έντονους πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα. Ακολουθεί η πλήρης λίστα των επίσημων συμπτωμάτων του CDC:

 • Πυρετός ή ρίγη
 • Βήχας
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Κούραση
 • Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
 • Πονόλαιμος
 • Συμφόρηση ή καταρροή
 • Ναυτία ή έμετος
 • Διάρροια
Απώλεια όσφρησης ή γεύσης

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης υπήρξε το σήμα κατατεθέν του κορωνοϊού. Αν και αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλους, ο Dr. Adalja επισημαίνει ότι τώρα συνδέεται στενά με τον κορωνοϊό.

Δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας διαπίστωσαν ότι, σε ασθενείς με COVID-19 που έχασαν την αίσθηση της όσφρησης, το 27% είχε «κάποια βελτίωση» εντός περίπου επτά ημερών, ενώ οι περισσότεροι ήταν καλύτερα εντός 10 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί: Είναι επίσης δυνατό να χάσεις προσωρινά αυτές τις αισθήσεις εξαιτίας άλλων αναπνευστικών καταστάσεων, όπως κρυολόγημα, γρίπη, ή ακόμη και εποχικών αλλεργιών. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το σύμπτωμα μπορεί να παραμείνει σε μερικούς ανθρώπους για μήνες μετά την ανάρρωση από κορωνοϊό.

Ανεξήγητη τριχόπτωση

Αυτό δεν έχει μελετηθεί ευρέως στο πλαίσιο του κορωνοϊού, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό αναφέρουν προβλήματα τριχόπτωσης. Η ηθοποιός Alyssa Milano, η οποία υποφέρει από συμπτώματα COVID-19 εδώ και μήνες, μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram, στο οποίο αναφέρεται στο συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση γνωστή ως τελογενής τριχόρροια και μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως εγκυμοσύνη, ακραίο στρες, απώλεια βάρους και ασθένειες εκτός από COVID-19, λέει ο Dr. Adalja.

Είναι απίθανο να χάσετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο χωρίς να έχετε άλλα συμπτώματα COVID-19, όπως βήχα ή πυρετό, λέει ο Dr. Adalja. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί γενικά από το άγχος λόγω της πανδημίας.

Δύσπνοια

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι τα άτομα με κορωνοϊό μπορεί να έχουν παρενέργειες ακόμα και μετά την ανάρρωση, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί σε αυτό το σημείο ή πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε διαρκή φλεγμονή στους πνεύμονες.

«Αυτό είναι ένα από τα γνωστά παρατεταμένα αποτελέσματα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID-19», λέει ο Dr. Schaffner. «Εάν το έχετε αυτό, λοιπόν, ίσως αυτή η ασθένεια που βιώσατε στο παρελθόν ήταν στην πραγματικότητα κορωνοϊός».

Υπερβολική κούραση

Αυτό είναι ένα από τα πιο καθυστερημένα αποτελέσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού JAMA που διαπίστωσε ότι το 53% των ασθενών δήλωσε ότι ένιωθε έντονη κόπωση περίπου 60 ημέρες αφότου εμφάνισε για πρώτη φορά σημάδια του ιού.

«Βλέπουμε μερικά άτομα που βίωσαν ήπια μορφή κορωνοϊού να έχουν κόπωση για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει ο Dr. Adalja. Αλλά δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά στον ιό, ή μπορεί απλά να είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο ιός στο σώμα.

Λάβετε υπόψη ότι η κόπωση είναι ένα πολύ κοινό ζήτημα και μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολλών διαφορετικών προβλημάτων υγείας.