Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν σταματήσει να τρώνε ψωμί και προσπαθούν να ακολουθήσουν δίαιτες που δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Χιλιάδες bloggers μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το πώς άλλαξε η ζωή τους, όταν σταμάτησαν να τρώνε προϊόντα με βάση το αλεύρι. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά: το δέρμα τους έγινε πιο λαμπερό και έχασαν βάρος. Αλλά όλες αυτές οι συμβουλές λειτουργούν πραγματικά;

Θα θέλαμε να μάθουμε αν όλοι οι τύποι ψωμιού είναι επιβλαβείς ή απλώς μερικοί από αυτούς. Παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σας ορισμένες αλήθειες και είστε ελεύθεροι να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Λευκό VS Μαύρο Ψωμί

Το ψωμί σιταριού και το ψωμί που αποτελείται από σίκαλη ή αλεύρι ολικής άλεσης είναι υγιεινά, αλλά το λευκό ψωμί δεν είναι καλό για εσάς. Τον 20ο αιώνα, το αλεύρι και η ζύμη άλλαξαν και ένας συνδυασμός έντονης ενέργειας και πρόσθετων μετατόπισε πλήρως τον χρόνο ωρίμανσης της ζύμης. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να σταματήσετε να τρώτε λευκό ψωμί. Ας εξηγήσουμε αυτό το γεγονός παρακάτω.

#5 Έλλειψη γεύσης


Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το λευκό ψωμί δεν έχει γεύση. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι το αγαπούν. Δεν σας εμποδίζει να απολαύσετε τη γεύση του κρέατος, της σούπας ή του τυριού που τρώτε. Όμως, σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν βελτιώνει τη γεύση.

#4 Τοξικότητα

Ο σύγχρονος κόσμος απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερο σιτάρι. Προκειμένου να παραχθεί περισσότερο σιτάρι σε μικρότερες χρονικές περιόδους, οι αγρότες το ψεκάζουν με φυτοφάρμακα. Και για να το προστατεύσουν από τρωκτικά και μύκητες χρησιμοποιούν διάφορες χημικές ουσίες. Για να γίνει το αλεύρι λευκό, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τις ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των ρούχων. Πριν αγοράσετε ψωμί, βεβαιωθείτε ότι είναι φτιαγμένο με βιολογικό αλεύρι.

#3 Δερματικά προβλήματα

Είμαστε ό,τι τρώμε. Αν ένα άτομο τρώει κυρίως προϊόντα από αλεύρι μπορεί να αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα. Η ακμή προκαλείται συνήθως από τη γλουτένη που περιέχεται στο ψωμί. Το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει τη γλουτένη, έτσι προκαλούνται επίσης εντερικές βλάβες. Πριν πάτε σε έναν αισθητικό ή δερματολόγο, δοκιμάστε να αλλάξετε τη διατροφή σας.

#2 Προβλήματα πέψης

Η γλουτένη, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά πεπτικά προβλήματα. Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει ένα σημαντικό στοιχείο (φυτικές ίνες) που δεν το έχουν τα προϊόντα από αλεύρι. Περίπου 5-6 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης ανά ημέρα παρέχουν αρκετές ίνες για να τηρήσετε τον καθημερινό κανόνα. Εάν θέλετε να τηρήσετε αυτό το πρότυπο με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, θα πρέπει να φάτε 14 μήλα, 21 καρότα, 25 ντομάτες ή περίπου 5 κιλά αγγούρια!

#1 Πρόωρη γήρανση

Όπως ήδη γνωρίζετε, το λευκό ψωμί είναι ένα προϊόν που δεν περιέχει ευεργετικές ουσίες. Η κατανάλωση τροφίμων που δεν περιέχουν βιταμίνες δεν επιτρέπει στο σώμα μας να παραμείνει υγιές. Έτσι, εκείνοι που αγαπούν τα εξευγενισμένα προϊόντα αλευριού τείνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι ηλικιακά από ό,τι στην πραγματικότητα.

από Μαρία Ιωαννάτου