5 λόγοι για να δείτε το πολυσυζητημένο «The Queen’s Gambit» στο Netflix

Η αλήθεια είναι πως αν δε γινόταν ντόρος, ποτέ δε θα καθόμουν να δω μία σειρά με τίτλο μία κίνηση στο σκάκι. Γιατί, για όσους δεν το γνωρίζουν, το «The Queen’s Gambit»Γκαμπί της Βασίλισσας») είναι μία κίνηση- άνοιγμα του σκακιού. Ανέκαθεν το παιχνίδι αυτό μου έφερνε στο μυαλό κάτι τρομερά βαρετό και δύσκολο, οπότε το να δω μία σειρά με αγώνες σκακιού, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρον μου ακουγόταν. Λίγο η καραντίνα που όλοι κλειστήκαμε, λίγο τα διθυραμβικά αποτελέσματα με έκαναν να τη βάλω στη «λίστα» μου. Και την είδα σχεδόν μονορούφι. Και μπορεί να μην αναθεώρησα την άποψή μου για το σκάκι, είδα όμως μία εξαιρετικά καλογυρισμένη σειρά εποχής, με ωραία πλοκή, καλαίσθητα κοστούμια, εξαιρετικές ερμηνείες και υποβλητική ατμόσφαιρα.

Η δραματική σειρά ακολουθεί τη Μπεθ Χάρμον, μία νεαρή ορφανή που μένοντας σε ορφανοτροφείο από τα εννιά της χρόνια, αναπτύσσει με τη βοήθεια του επιστάτη, ένα αλλόκοτο ταλέντο στο σκάκι, αλλά και μία καλπάζουσα εξάρτηση στα πράσινα ηρεμιστικά που τους δίνουν. Η αγάπη της για το σκάκι και ο εθισμός της στη νίκη και στα ηρεμιστικά δε σταματά ποτέ. Σταδιακά και πάντα τη δεκαετία του ’50, εισβάλλει σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο και σταδιακά τον κατακτεί.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Walter Tevis, ο οποίος έγραψε την ιστορία της Beth Harmon αφού βίωσε μια παρόμοια αγάπη για το σκάκι καθώς μεγάλωνε και μια παρόμοια εξάρτηση από τα φάρμακα. Μία διάγνωση καρδιακής πάθησης στην παιδική του ηλικία, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες δόσεις φαρμάκων που μετατράπηκαν σε εξάρτηση.

Γιατί να δείτε τη σειρά αυτή;
  • Γιατί η σειρά αυτή δεν έχει να κάνει με το σκάκι, αλλά περισσότερο με το πόσο μας καθορίζει η παιδική μας ηλικία και τα τραύματα της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο που από παιδί ακόμη η Μπεθ εθίζεται σε χάπια, ενώ αργότερα ως ενήλικη στο αλκοόλ. Παράλληλα πραγματεύεται θέματα όπως η εμμονή στην τελειότητα, το τι σημαίνει να είναι κάποιο παιδί, παιδί- θαύμα, αλλά και το τι σημαίνει να προσπαθεί μία γυναίκα να αναδυθεί σε μία καθαρά ανδροκρατούμενη κοινωνία. Μ΄έναν τρόπο η Μπεθ Χάρμον αποτελεί φεμινιστικό πρότυπο της εποχής.
  • Για τη σκηνοθεσία, το έξυπνο, ρεαλιστικό και καλογραμμένο σενάριο, την ψυχογράφηση των χαρακτήρων και την ατμόσφαιρα σασπένς που δημιουργεί ακόμη και μία παρτίδα σκάκι.
  • Για τις εξαιρετικές ερμηνείες. Η Άνια Τέιλορ-Τζόι καθηλώνει κυριολεκτικά ως Μπεθ Χάρμον με το υποβλητικό της παίξιμο και κυρίως με το βλέμμα και την κίνησή της. Στιβαρή η Μαριέλ Χελέρ στον ρόλο της θετής της μητέρας, αλλά και ο Μπιλ Καμπ στον ρόλο του επιστάτη του ορφανοτροφείου.
  • Για τα υπέροχα κοστούμια της εποχής του ‘50. Το στυλ, τα χρώματα και η φινέτσα που αποπνέουν είναι μοναδική.
  • Για το σκάκι. Τα παιχνίδια που βλέπουμε, είναι εντελώς αληθινά. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε παρτίδα σχεδιάστηκε από τον προπονητή σκακιού Bruce Pandolfini και τον μετρ του είδους Garry Kasparaov που παράλληλα συμμετείχαν και ως σύμβουλοι στη σειρά.

Σχετικά Άρθρα
Eurovision 2024: Με ποια σειρά θα εμφανιστούν στους ημιτελικούς Ελλάδα και Κύπρος
Eurovision 2024: Με ποια σειρά θα εμφανιστούν στους ημιτελικούς Ελλάδα και Κύπρος
Το "Maestro" επιστρέφει - Πότε θα προβληθεί σε Mega και Netflix
Το “Maestro” επιστρέφει – Πότε θα προβληθεί σε Mega και Netflix
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που είδαμε στον "Γιατρό" και μας συγκίνησε
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η ταλαντούχα ηθοποιός με σύνδρομο Down
Ελένη Ράντου: Επιστρέφει στην τηλεόραση με έναν ρόλο - έκπληξη
Ελένη Ράντου: Επιστρέφει στην τηλεόραση με έναν ρόλο – έκπληξη
Το Ρομπότ Σοφία με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο»
Το Ρομπότ Σοφία στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο»
Ψυχοκόρες: Καθήλωσε το κοινό η σκηνή βιασμού της Φρόσως
«Ψυχοκόρες»: Συγκλόνισε το κοινό η σκηνή βιασμού της Φρόσως

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του