Το καλοκαίρι ενδείκνυται για συναθροίσεις στην αυλή ή στο μπαλκόνι με αγαπημένη παρέα και καλό φαγητό. Αν μάλιστα ανήκετε στους καλοφαγάδες, είναι σίγουρο ότι με την πρώτη ευκαιρία διοργανώνετε βραδιές μπάρμπεκιου, εντυπωσιάζοντας κάθε φορά τους καλεσμένους σας.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στο ψήσιμο, δείτε παρακάτω τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε. Συγκεντρώσαμε τα μυστικά για τις πιο ζουμερές μπριζόλες που θα κάνουν τους πάντες να γλείφουν τα δάχτυλά τους!

1. Αγοράζετε συσκευασμένο κρέας

Είναι λογικό να αγοράζετε το κρέας μαζί με τα υπόλοιπα είδη από το σούπερ μάρκετ, αλλά αν θέλετε να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα, πρέπει να πάτε ένα βήμα παραπέρα. Για να το κάνετε σαν επαγγελματίας, μην αγοράσετε ποτέ ξανά συσκευασμένο κρέας.


Τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού: Προτιμήστε το κρεοπωλείο της γειτονιάς. Εκεί θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι κρέατος και να σου παρουσιάσουν λιγότερο γνωστές επιλογές. Ο κρεοπώλης θα απαντήσει επίσης σε τυχόν απορίες σου για το σωστό ψήσιμο.

2. Δεν τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου

Όταν πρόκειται για μπριζόλα, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε, αλλά ποτέ δεν πρέπει να τη βγάλεις απευθείας από το ψυγείο και να την πετάξεις στη σχάρα. Δώσε το χρόνο στο κρέας να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μια κρύα μπριζόλα δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα -ενδεχομένως θα ψηθεί εξωτερικά και θα μείνει άψητη στο εσωτερικό της.

Τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού: Ανάλογα με το κομμάτι, αφήστε το κρέας μισή έως δύο ώρες στον πάγκο της κουζίνας.

3. Δεν τις γυρίζετε πολλές φορές

Αποτελεί εσφαλμένη αντίληψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια μπριζόλα τρυφερή και ζουμερή είναι να τη γυρίσετε μόνο μία φορά. Ενώ θα φαίνεται ωραία εξωτερικά, δεν θα είναι το ίδιο νόστιμη. Στην πραγματικότητα, με αυτή τη μέθοδο, η μπριζόλα σας θα στεγνώσει εντελώς.

Τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού: Γυρίστε τη μπριζόλα σας πολλές φορές, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Επιπλέον, οι συχνές περιστροφές επιτρέπουν στη μπριζόλα να ψηθεί μέχρι 30% πιο γρήγορα. Αυτό θα σας δώσει μία πιο ζουμερή μπριζόλα. Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η μέθοδος βοηθά το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα.

Extra-tip: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε λαβίδα αντί για πιρούνι για να γυρίσετε το κρέας σας.

4. Τις κόβετε ενώ είναι ακόμη ζεστές

Μια φρεσκοψημένη μπριζόλα είναι πολύ δελεαστική, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό να την κόψετε αμέσως. Όπως πολλά άλλα τρόφιμα, η μπριζόλα χρειάζεται τον χρόνο της! Ενώ το κρέας ψήνεται, οι ίνες του συρρικνώνονται, καθιστώντας το πιο ζουμερό. Εάν το κόψετε αμέσως, θα χαθεί η υγρασία από το εσωτερικό του, κάνοντας πιο στεγνές και λιγότερο γευστικές τις μπριζόλες σας.

Τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού: Καλύψτε το κρέας με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο -πέντε λεπτά για τα πιο λεπτά κομμάτια και έως 15 λεπτά για τα πιο μεγάλα.

5. Δεν καθαρίζετε τη σχάρα

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο κουραστικό όσο το καθάρισμα της ψησταριάς, αλλά μια βρώμικη σχάρα δεν ενδείκνυται για τις μπριζόλες σας. Αν μη τι άλλο, έχετε προσπαθήσει πολύ σκληρά για να φτάσετε μέχρι εδώ -μην αφήσετε μια μικρή λεπτομέρεια να σας εμποδίσει από το τέλειο ψήσιμο.

Τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού: Καθαρίστε τη σχάρα κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Όσο τα κάρβουνα είναι ακόμη ζεστά, χρησιμοποιήστε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε το λίπος από τη σχάρα. Περάστε τη με λίγο λάδι και θα είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

από Μαρία Ιωαννάτου