Αρχική > Fitness > 5 εύκολες στάσεις της γιόγκα για πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση

5 εύκολες στάσεις της γιόγκα για πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση

Ενώ έχουμε μπει αισίως στη δεύτερη καραντίνα και η τηλεργασία έχει αφήσει να δουλεύουν από το σπίτι πολλούς εργαζόμενους, οι ευκαιρίες να ξεπιαστούμε λίγο έχουν περιοριστεί.

Συν τοις άλλοις αν δουλεύουμε και από laptop δεν είναι λίγες οι φορές που η στάση του σώματος «ξεφεύγει» από τη σωστή της θέση, με αποτέλεσμα να επιφέρει δυσκαμψία και πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, αλλά και τη μέση. 

Τώρα που και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ας προσπαθήσουμε στο σπίτι όσο μπορούμε να κάνουμε μερικές εύκολες ασκήσεις που ανακουφίζουν από τους πόνους. Και τι πιο ιδανικό από τη γιόγκα.

Αυτές οι πέντε εύκολες στάσεις θα σας χαρίσουν ευεξία, αλλά και θα σας βοηθήσουν με τους πόνους, αλλά και τη στάση του σώματος. Ξεκινήστε σιγά σιγά αν είστε αρχάριοι, μέχρι εκεί που αντέχει το σώμα σας, δεν το πιέζουμε, δεν το «κακοποιούμε», το αγκαλιάζουμε και το κάνουμε να νιώθει όμορφα.

Marjariasana – Η στάση της γάτας 

Μία στάση που τεντώνει τη σπονδυλική στήλη και τους ραχιαίους που ανακουφίζει από τους πόνους στον αυχένα και τη ράχη.

Κάθεστε στα τέσσερα σημεία. Χέρια κάτω από τους ώμους και γόνατα στο άνοιγμα της λεκάνης. Αν έχετε ευαισθησία στους καρπούς ή πονούν διπλώστε το στρωματάκι σας στο πάνω μέρος ή βάλτε κάτι μαλακό από κάτω από τις παλάμες σας, αφήνοντας τα δάχτυλα στο έδαφος. Εισπνεύστε και τεντώστε μαλακά θώρακα και κεφάλι προς τα πάνω, στην εκπνοή μαζέψτε τον αφαλό προς τα πάνω, κάνοντας καμπουρίτσα. Επαναλάβετε την άσκηση τρεις φορές.

Στάση του παιδιού (Balasana)

Σταθείτε στα γόνατά σας και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Στην εκπνοή φέρτε το σώμα σας παράλληλα στο πάτωμα προσπαθώντας να ακουμπήσουν τα καθιστικά κόκκαλα στα πέλματα. Αρχικά, δεν θα γίνει εύκολα. Έρχεται με τον χρόνο.

Στη συνέχεια απλώστε τα χέρια σας στο δάπεδο και ακουμπήστε το μέτωπο στο στρωματάκι. Παίρνουμε μια εισπνοή, αφήνοντας τον αέρα να γεμίσει την κοιλιακή χώρα και εκπνέουμε. Η στάση αυτή βοηθά στους πόνους της πλάτης και της μέσης, ενώ αποσυμπιέζει τον αυχένα. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για την αϋπνία και τις ζαλάδες.

Η στάση της κόμπρας (Bhujangasana)

Με τη στάση αυτή θα ανακουφιστείτε από τους πόνους της πλάτης, ενώ θα τονώσετε και τα σπλάχνα σας.

Ξαπλώστε με το πρόσωπο προς τα κάτω και το μέτωπο να ακουμπάει στο δάπεδο. Χαλαρώστε. Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά, με τις παλάμες σας να βρίσκονται κάτω από τους ώμους. Κλείστε τα μάτια. Κρατείστε τα πόδια σας ενωμένα και τα δάκτυλα τεντωμένα και χαλαρώστε τα και αυτά. Ανοίξτε τα μάτια και σηκώστε το κεφάλι αργά, τεντώνοντας το προς τα πίσω. Το στήθος ακολουθεί αργά, την ανοδική κίνηση του κεφαλιού.

Το υπόλοιπο σώμα, από τη μέση και κάτω, παραμένει χαλαρό και ακίνητο. Το βλέμμα ακολουθεί και αυτό την ανοδική κίνηση και κατευθύνεται σε όσο το δυνατόν υψηλότερο σημείο. Μείνετε για λίγο στη θέση αυτή και στη συνέχεια, χαμηλώστε το στήθος και το κεφάλι, μέχρι να επανέλθετε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε την άσκηση τρεις φορές. Εισπνέουμε στην άνοδο, εκπνέουμε στην κάθοδο.

Η στάση της Σφίγγας (Salamba Bhujangasana)

Η asana αυτή ανακουφίζει το κάτω μέρος της πλάτης και ενδυναμώνει τους μύες.

Ξαπλώστε μπρούμυτα, στηριχθείτε στα χέρια με τους αγκώνες κάτω από τους ώμους. Πιέστε και ανασηκωθείτε. Το βλέμμα σας να κοιτά ευθεία. Πάρτε βαθιές αναπνοές.

Η στάση της ακρίδας  (Shalabhasana)

Μια από τις στάσεις που ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης. Βελτιώνει τη στάση του σώματος, ειδικά αν δουλεύετε σε γραφείο και οι μύες τις ράχης αποδυναμώνονται.

Ξαπλώνουμε στο έδαφος με τα χέρια κολλημένα στον κορμό στο πλάι με τις παλάμες και το μέτωπο στο έδαφος. Εισπνεύστε και σπρώξτε τις παλάμες προς το έδαφος, σηκώνοντας το κεφάλι, το στήθος και τα δύο πόδια όσο πιο ψηλά μπορείτε.

Εναλλακτικά μπορείτε να σηκώσετε και τα χέρια σας από το έδαφος.

Προσοχή, όμως, μην υπερβάλλετε. Κάντε την στάση μέχρι εκεί που το σώμα σας νιώθει καλά και δεν αισθάνεστε δυσφορία. Επίσης, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης.

*Extra tip: Για να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα των ασκήσεων βάλτε να παίζει χαμηλά χαλαρωτική μουσική. Εμείς σας προτείνουμε το παρακάτω κανάλι, ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε τους ήχους που σας ηρεμούν περισσότερο.