Αρχική > Featured > 5 αλλαγές στο σώμα που μπορούν να αποκαλύψουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

5 αλλαγές στο σώμα που μπορούν να αποκαλύψουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

Μερικά προβλήματα υγείας μπορεί να μοιάζουν με κάτι απλό και να μην μας ανησυχήσουν αρκετά ώστε να αισθανθούμε την ανάγκη να τα ελέγξουμε, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια. Οι γιατροί λένε ότι όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρώιμες διαγνώσεις μπορεί πραγματικά να μας σώσουν τη ζωή.

Επειδή λοιπόν η πρόληψη σώζει ζωές είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ενδείξεις για κάτι πιο σοβαρό.

1. Μαύρες γραμμές στα νύχια

Τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μας. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ χοντρά ή λεπτά νύχια, αλλά αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή ή το χρώμα τους, θα πρέπει να τα ελέγξετε. Οι μαύρες κάθετες γραμμές είναι μία από αυτές και μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος. Εάν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου το νύχι σας ή δεν έχετε άλλη προφανή εξήγηση για το τι προκάλεσε τη μαύρη γραμμή, θα πρέπει ασφαλώς να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

2. Σπυράκια στο πηγούνι

Κάτω από το δέρμα, έχουμε πολλούς μικροσκοπικούς αδένες που παράγουν φυσικά έλαια για να διατηρήσουν το δέρμα μας σε καλή κατάσταση. Όταν, για κάποιο λόγο, αυτοί οι αδένες παράγουν περισσότερη λιπαρότητα από ό,τι μπορεί να χειριστεί το δέρμα μας, οι πόροι φράσσονται. Για τις γυναίκες, η εμφάνιση σπυριών κατά μήκος του πηγουνιού μπορεί να αποτελεί ένδειξη ορμονικής ανισορροπίας – όταν παράγεται υπερβολικά μεγάλο μέρος της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, διεγείρει αυτούς τους αδένες.

3. Αραίωση των φρυδιών

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αντιμετωπίζουν φυσική απώλεια μαλλιών, αλλά τα αραιά φρύδια μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να παράγει υπερβολική ή όχι ορμόνη. Και οι δύο αυτές καταστάσεις προκαλούν αραίωση των μαλλιών στο σώμα. Χάνουμε τρίχες όλη την ώρα, είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά νέες υποτίθεται ότι τις αντικαθιστούν. Όταν η παραγωγή ορμονών δεν είναι ισορροπημένη, επηρεάζει την ανάπτυξη νέων τριχών από τη ρίζα τους και τα μαλλιά που έπεσαν δεν αντικαθίστανται.

4. Πόνος στα δάχτυλα

Τα χοντρά, ευαίσθητα δάχτυλα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Όταν αναπτύσσονται οι όγκοι των πνευμόνων, απελευθερώνουν κάποιες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος που διεγείρουν την ανάπτυξη των ιστών κάτω από τα νύχια και στα άκρα των δαχτύλων προκαλώντας πόνο. Εάν αισθανθείτε πρήξιμο στα δάχτυλά σας, ελέγξτε το, είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς.

5. Μαύροι κύκλοι

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συνήθως αποτέλεσμα των προβλημάτων του τρόπου ζωής. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, έχουμε μια κακή διατροφή ή έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο λιπώδης ιστός γύρω από τα μάτια μας αλλάζει και το δέρμα μας γίνεται λεπτότερο. Αν και αυτές οι σκούρες κηλίδες γενικά δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα, είναι ένα μήνυμα ότι πρέπει να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας.