Μόλις αγοράσατε ένα αέρινο φόρεμα και την ψάθινη εκείνη τσάντα που είχατε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό. Τι μένει; Ένα ζευγάρι παπούτσια που θα ολοκληρώσουν το look σας! Προτού καταλήξετε στα συνηθισμένα flat σανδάλια, ίσως πρέπει να σκεφτείτε αν είναι κατάλληλα για τα πόδια σας.Ο ποδίατρος Dr. Miguel Cunha από τη Νέα Υόρκη ετοίμασε μια λίστα με τα πιο δημοφιλή παπούτσια για το καλοκαίρι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε εκείνα που συνιστά να αποφύγετε και τα ζευγάρια με τα οποία μπορείτε να τα αντικαταστήσετε, αν θέλετε να μην υποφέρουν τα πόδια σας.

Πλατφόρμες αντί για flat σανδάλια

Δεν μπορούμε να πούμε ότι σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε ότι τα flat σανδάλια δεν είναι ιδανικά για τα πόδια μας, αλλά ίσως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο κακό θα μπορούσαν να μας κάνουν. Σύμφωνα με τον Dr. Cunha, η χρήση flat σανδαλιών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να επηρεάσει τόσο το βάδισμα όσο και τη στάση του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στα πόδια και στο υπόλοιπο σώμα. Μια ασφαλέστερη επιλογή είναι οι πλατφόρμες, επειδή είναι ανυψωμένες και βάζουν το πέλμα σε πιο χαλαρή θέση.

Τετράγωνα τακούνια αντί για stilettos


Τα stilettos δεν είναι καλά για τα πόδια μας, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Λόγω του ύψους τους (και του λεπτού τακουνιού), μία μόνο νύχτα πάνω σε stilettos σημαίνει ότι οι τραυματισμοί των ποδιών είναι πολύ πιθανοί, λέει ο Dr. Cunha. Αν ψάχνετε για ένα ψηλότερο πέδιλο, ο ειδικός προτείνει ένα με τετράγωνο τακούνι και με λουράκι στον αστράγαλο, το οποίο θα προσφέρει στήριξη και είναι πολύ πιο άνετο στο περπάτημα.

Παπούτσια με λουριά

Τα παπούτσια χωρίς λουριά, όπως και τα flats, δεν παρέχουν στήριξη στην καμάρα του πέλματος, ούτε ενίσχυση γύρω από τον αστράγαλο. Τα παπούτσια με λουριά, από την άλλη πλευρά, συχνά έχουν κάποιο ύψος τακουνιού και στηρίζουν τον αστράγαλο. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Ο Dr. Cunha συνιστά να αποφεύγετε τα σφιχτά και μυτερά στυλ επειδή μπορεί να βλάψουν την περιοχή γύρω από τα δάχτυλά σας.

Oxfords αντί για mules

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα καλοκαιρινό ζευγάρι παπούτσια κλειστού τύπου, επενδύστε σε ένα ζευγάρι oxfords αντί για mules. Ενώ τα mules τείνουν να έχουν αρκετά μεγάλο σχήμα, στερούνται στήριξης του αστραγάλου. Το πλεονέκτημα των oxfords, λέει ο Dr. Cunha, είναι ότι έχουν μικρό τακούνι και προσφέρουν στα δάχτυλα των ποδιών περισσότερο χώρο, γεγονός που εξαλείφει τον κίνδυνο τραυματισμών.

από Μαρία Ιωαννάτου