10906112_936044286405655_7604900768408364255_n

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη συζήτηση γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα παιδιά στο να διαβάσουν ή να γράψουν κάποιες λέξεις, φράσεις ή γράμματα. Οι δυσκολίες αυτές έχουν όνομα και τις λέμε «Δυσλεξία».

Η δυσλεξία, λοιπόν, ορίζεται, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δυσλεξίας, ως σύνδρομο που εκδηλώνεται απροσδόκητα με αποτυχία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, ιδιαίτερα της ανάγνωσης, παρά την επαρκή εκπαίδευση, την φυσιολογική ανάπτυξη και νοημοσύνη και τις επερκείς κοινωνικο-πολιτιστικές ευκαιρίες. Οφείλεται, δε σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.


Και όταν είσαι παιδί και το αντιληφθείς, έχει καλώς ακολουθείς συγκεκριμένα μοτίβα, συμβουλές, μυστικά και το εντάσσεις στη ζωή σου από νωρίς. Δεν είναι πρόβλημα για σένα, δεν είναι εμπόδιο, είναι η ζωή σου, αυτό που σε κάνει ξεχωριστό! Άλλωστε το δυσλεκτικό άτομο δεν υστερεί σε τίποτα από τους υπόλοιπους μη-δυσλεκτικούς, ίσα ίσα πολλές φορές υπερτερεί σε πολλά!

Τι γίνεται, όμως, αν σε όλη τη διάρκεια των μαθητικών σου χρόνων δεν έχεις εσύ ή ο περίγυρός σου αντιληφθεί κάτι; Προχωράς σκεπτόμενη πάντα αυτό. Κι όταν πια το καταλαβαίνεις και ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει, πώς νιώθεις;

Mary-Tsiana

«Αρχικά, ανακουφίστηκα.  Σκέφτηκα ότι υπήρχε αιτία για όλες μου τις δυσκολίες και πλέον μπορώ να τις αντιμετωπίσω», μας λέει η Μαίρη Τσιάνα η οποία ανακάλυψε ότι είναι δυσλεκτική στα 22 της χρόνια!

Και τι έκανε μετά; Δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Έφτιαξε μια εφαρμογή η οποία θα την βοηθά στο διάβασμα της σε οθόνες! Ναι, η Μαίρη διεπίστωσε ότι το να υπογραμμίζεις και να τονίζεις σημεία του κειμένου σε βοηθά να το αναγνώσεις καλύτερα και θέλησε αυτή την ευκολία να περάσει και στον υπολογιστή της!

Έτσι ένα χρόνο πριν ξεκίνησε το 3asyR. Όπως μαρτυρά και το «ψαγμένο» όνομά του κάνει το διάβασμά μας easier και την ζωή μας ακόμα ευκολότερη!

Αν την ακούσετε να μιλάει για αυτό θα ενθουσιαστείτε! Βέβαια, όποιος ακούει τη Μαίρη να μιλά γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό! Γιατί αυτό ακριβώς είναι αυτό το κορίτσι! Ένα χαμόγελο!

 

  1. Τι είναι το, λοιπόν, το 3asyR; Σε ποιους απευθύνεται;

Το 3asyR (easier) είναι ένα plugin (επέκταση) στον browser  του Google Chrome. Απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες με μαθησιακές δυσκολίες. Φυσικά, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

 

  1. Πώς λειτουργεί; Υπάρχει μόνο στα Αγγλικά;

Αρχικά, το κατεβάζεις από τη σελίδα μας www.3asyR.com  και δημιουργείς το δικό σου username και password. Επειτα το Logo εμφανίζεται  δεξιά από τη γραμμή διευθύνσεως. Εχεις τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις ή να το απενεργοποιήσεις σε οποια σελίδα θέλεις. Όταν είναι ενεργοποιημένο λοιπόν, με ένα αριστερό κλικ βλέπεις τη παράγραφο να είναι υπογραμμισμένη, η γραμματοσειρά μεγαλύτερη και όταν σέρνεις το ποντίκι δεξιά μαρκάρεις λέξη λέξη το κείμενο. Όπως με τον φωσφορούχο μαρκαδόρο στο έντυπο κείμενο.

Η σελίδα μας είναι στα αγγλικά, αλλά το 3asyR λειτουργεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα  σχεδόν σε όλες τις γλώσσες.

 

12068394_1084588164884599_7910589299070053675_o

 

 

  1. Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα; Είσαι μόνη σου σε όλο αυτό;

Ξεκίνησε από την δική μου δυσκολία στο διαβασμα μιας και, όπως είπαμε, είμαι δυσλεκτική. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσα Online δε με βόλευαν οποτε σκέφτηκα: «γιατί όχι;»

Εκτος από μενα, που έχω αναλάβει το διοικητικό  και το επικοινωνιακό κομμάτι, μαζί μου είναι άλλα τρια άτομα. Ο Αλέξανδρος  Μπινόπουλος (προγραμματιστής), ο Μartin I. Petrov (γραφείο τύπου και μεταφράσεις) και η Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη (γραφίστρια).

 

  1. Πλέον, το Ίντερνετ και μια οθόνη είναι βασικά μέρη στη ζωή μας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα άτομο με δυσλεξία να ανταπεξέλθει;

Είναι πιο ευκολο, πια! Η τεχνολόγια έκανε τη ζωή μου 3asyR! Από το να διαβάζω και να γραφω με σωστή ορθογραφία μέχρι να προσανατολίζομαι.

12615483_1138662106143871_7619656595368208855_o

 

Στην σελίδα του 3asyR λειτουργεί και ένα μπλογκ. Μέσα από αυτό η Μαίρη και οι συνεργάτες  της ενημερώνουν τους χρήστες για τα πιο ενδιαφέροντα θέματα ειδικής αγωγής. Από συνεντεύξεις με επιστήμονες και ειδικούς πάνω στο θέμα μέχρι ιστορίες αναγνωστών! Το βασικότερο, όμως, είναι ότι ήθελαν την επαφή με τον κόσμο! Να μάθουν το αληθινό feedback για την προσπάθειά τους.

«Θέλαμε να γνωρίσουμε το κοινό μας. Στη κατηγορία «your voice» δημοσιεύουμε συνεντεύξεις που παίρνουμε από τους χρήστες μας, οι οποίοι μας αφηγούνται τη δική τους επιτυχιμένη ιστορία. Γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουν μια επιτυχημένη ιστορία”.

Η Μαίρη είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια. Αεικίνητη και πάντα χαμογελαστή. Κατάγεται από τον Βόλο, σπούδασε στη Καβάλα Λογιστική και Δημοσιογραφία & Μ.Μ.Ε στη  Θεσσαλονίκη και τώρα βρίσκεται στο Δουβλίνο οπου αυτή τη περίοδο κάνει σεμινάρια επιχειρηματικότητας! Και ενώ έχει καταφέρει πολλά, παραμένει προσγειωμένη. Αν και στην φωνή της διακρίνω τον ενθουσιασμό και την αγωνία για το επόμενο βήμα… «Πιστεύω στο project μας και θέλω να πάει καλά. Μελετάμε πολύ, οργανώνουμε πράγματα, νέα εργαλεία  και προοπτικές για το 3asyR. Εκεί έχω στρέψει την προσοχή μου. Ελπίζουμε για το καλύτερο, είμαστε στην αρχή ακόμα, εχουμε αρκετό δρόμο μπροστα μας».

 

3asyR

Επικοινωνία: info@3asyr.com

Facebook: 3asy R

 

από sstrempa