Αρχική > Featured > 300% αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς – Πώς μεταδίδεται – Υπάρχει πρόληψη;

300% αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς – Πώς μεταδίδεται – Υπάρχει πρόληψη;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 170 χώρες ανέφεραν 112.163 περιστατικά ιλαράς, ενώ την προηγούμενη χρονιά για την αντίστοιχη περίοδο 163 χώρες είχαν αναφέρει 28,124 περιστατικά. Μεγέθη που προκαλούν ανησυχία.

Τι είναι η «εμβολιαστική διστακτικότητα»

Ο ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία που τα τελευταία δύο χρόνια περίπου λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες. Παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας και πόλεμος κατά των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω του διαδικτύου έχουν οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «εμβολιαστική διστακτικότητα».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 13/12/2018 έχουν καταγραφεί 3258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι». Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τις τελευταίες μέρες τέθηκε ερώτημα στη Βουλή αναφορικά με το τι συνέβη στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και με ποιο τρόπο/δράσεις προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα.

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.

Αίτια της νόσου

Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα. Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Μάλιστα μιλάμε για μία τόσο μεταδοτική νόσο, ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

  • κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
  • πυρετός
  • βήχα
  • ρινόρροια
  • ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
  • αίσθημα αδυναμίας
  • μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Τι προκαλεί

Η ιλαρά, σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Θεραπεία

Ειδική θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει. Η θεραπευτική αγωγή συστήνεται σε περίπτωση επιπλοκών. Η εξέταση από γιατρό είναι μια καλή πρακτική για να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Η πλειονότητα των αρρώστων δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο

Πρόληψη

Τα κύρια μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, για να ανακοπεί η αυξητική πορεία των περιστατικών, είναι η ευρεία ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, καθώς και η εφαρμογή δράσεων εμβολιασμού. Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν περάσει ιλαρά.

Ένα απόλυτα ασφαλές εμβόλιο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR). Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως για πιο πολύ από 4 δεκαετίες.