Αρχική > Featured > 30 χρόνια πριν σαν σήμερα το Τείχος του Βερολίνου πέφτει

30 χρόνια πριν σαν σήμερα το Τείχος του Βερολίνου πέφτει

Από το πρωί σήμερα ένα doodle της Google μας θυίζει μια ιστορική μέρα 30 χρόνια πριν.  Ηταν 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν το Τείχος που χώριζε στα δύο το Βερολίνο, τη Γερμανία, αλλά και τον κόσμο, έπεσε. Αυτή τη στιγμή θυμίζει η Google, με ένα doodle στο οποίο δυο άνθρωποι αγκαλιάζονται πάνω σε ένα πεσμένο κομμάτι του Τείχους.
East German build cinder block wall in East Berlin as the divided city continued in stage of unrest August 18, 1961. (AP Photo)
Αυτές τις ημέρες, στο Βερολίνο έχουν στηθεί επτά εκθέσεις σε σημεία- ορόσημα για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, έχει τοποθετηθεί η εντυπωσιακή εγκατάσταση «Οράματα εν κινήσει» του Αμερικανού Πάτρικ Σερν – ένα «ιπτάμενο» δίχτυ μήκους άνω των 100μ που πλέχθηκε από 30.000 μηνύματα με ευχές, αναμνήσεις και ελπίδες ανθρώπων που είτε έζησαν τα γεγονότα είτε επηρεάστηκαν από αυτά.
FILE – In this Aug. 23, 1961 file photo, a boy sitting on the shoulders of another child peers at the Liesen street in Wedding, West Berlin, over the wall towards the eastern part of the city. Berlin begins remembrance celebrations of the 50th anniversary of the construction of the Berlin Wall on Tuesday, June 14, 2011. (AP Photo/Werner Kreusch, File)

Στην Αλεξάντερ Πλατς, το αλλοτινό κέντρο του ανατολικού Βερολίνου, σε ειδικές τρισδιάστατες προβολές, παρουσιάζονται ήδη οι μαζικές διαδηλώσεις στην Ανατολική Γερμανία, οι οποίες οδήγησαν στην Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στην έδρα του αρχηγείου της Stasi, η πρόσοψη του κτιρίου θα γεμίσει εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος. Ακόμη, η Εκκλησία της Γεσθημανής, όπου βρήκαν καταφύγιο οι αντικαθεστωτικοί το 1989, υπενθυμίζει με προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές, τον ρόλο της στην ειρηνική επανάσταση.
Στην κοσμοπολίτικη λεωφόρο Kurfuerstendamm θα φιλοξενηθούν αφηγήσεις οικογενειών που έζησαν για χρόνια στις δυο πλευρές του Τείχους του Βερολίνου και επανενώθηκαν στις 9 Νοεμβρίου του 1989. Στο Παλάτι της Δημοκρατίας, στην Σλοσπλατς, έδρα του κοινοβουλίου της ΛΔΓ, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ΛΔΓ, τον Μάρτιο του 1990.
Η East Side Gallery, το μεγαλύτερο κομμάτι του Τείχους που στέκει ακόμη στην ανατολική όχθη του ποταμού Σπρεε, μετατράπηκε το 1990 σε έναν μεγάλο καμβά για καλλιτέχνες από 21 χώρες, οι οποίοι ζωγράφισαν 106 θέματα ειρήνης, φιλίας, αγώνα και αισιοδοξίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βερολίνου και στον φετινό εορτασμό θα συμμετάσχει με ειδικές τρισδιάστατες προβολές προσωπικών μαρτυριών των χιλιάδων πρωταγωνιστών των γεγονότων.