Αρχική > Cinema > 3 λόγοι για να ΜΗ δεις το «Χαλβάη 5-0» του Μάρκου Σεφερλή

3 λόγοι για να ΜΗ δεις το «Χαλβάη 5-0» του Μάρκου Σεφερλή

Καθόλου δε μας εξέπληξε το νέο πως ο Μάρκος Σεφερλής ετοιμάζει την πρώτη του κινηματογραφική ταινία. Η επιτυχία της ταινίας αυτής ήταν προεξοφλημένη, καθώς ο δημοφιλής αυτός κωμικός έχει ένα τρομερά πιστό -σχεδόν ταγμένο- σ΄αυτόν κοινό, γεμίζει θέατρα επί θεάτρων με τις παραστάσεις του, ενώ αυτές προβάλλονται ακόμη και στην τηλεόραση και συγκεντρώνουν ένα ικανοποιητικό μερίδιο τηλεθέασης.

Τώρα λοιπόν, ο λαοφιλής αυτός κωμικός παρουσιάζει την πρώτη του ταινία “Χαλβάη 5-0” συνεχίζοντας την κωμική παράδοση που έχει δημιουργήσει τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Στον πυρήνα της ταινίας, μία ιστορία μυστηρίου για να δοκιμάσει εκ νέου, μέσα από απρόοπτα και ακραία γνώριμες καταστάσεις, τη δομή της κωμωδίας ή μάλλον της κωμωδίας έτσι όπως την έχει αυτός ορίσει.

Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. 5 ύποπτοι, 0 αποδεικτικά στοιχεία. Ίντριγκες, πάθη, μίση, δολοπλοκίες δίνουν και παίρνουν, ενώ κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση. Αυτός που καλείται να λύσει το μυστήριο είναι ο αστυνόμος Μπέκρας που – φυσικά- υποδύεται ο Μάρκος Σεφερλής.

Η ταινία αυτή αποδεικνύεται τελικά ένα συμπυκνωμένο copy paste όλης της τηλεοπτικής και θεατρικής ιστορίας του Μάρκου Σεφερλή. Τουτέστιν δεν κάνει την έκπληξη, ικανοποιεί στο έπακρο τους φανατικούς – και μόνο-  θαυμαστές του και ίσως φέρει και ικανοποιητικές εισπράξεις στα ταμεία, αλλά σίγουρα δεν κάνει κάποια υπέρβαση.

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να δει κάποιος την ταινία αυτή;

  • Γιατί θα ακούσει τα ίδια χιλιοειπωμένα σεξιστικά, μισογυνιστικά και ομοφοβικά αστεία, τα οποία παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες και είναι τόσο παρωχημένα που πλέον όχι μόνο δεν προκαλούν καν μειδίασμα, αλλά εκνευρίζουν κιόλας.
  • Γιατί «τραβάει» τόσο από τα μαλλιά τα πάντα, βαρυφορτώνει τοσο τις καταστάσεις και τους διαλόγους του που τελικά κουράζει απίστευτα.
  • Γιατί τελικά αποτελεί την επιτομή του «καμένου» και παρωχημένου αστείου. Νιώσαμε σαν να έχει δώσει κάποιος στον Μάρκο Σεφερλή το ελεύθερο να… κάνει ό,τι θέλει και εκείνος απλώς το ξεχείλωσε.

    *Α και κάτι τελευταίο. Επουδενί μη δείτε την ταινία με τα παιδιά σας. Λυπηθείτε τα.