Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Οι γυναίκες παραδοσιακά θεωρείται ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και ισότητα, αλλά οι άνδρες πρέπει επίσης να έχουν φωνή. Συγκεντρώσαμε 10 λόγους για τους οποίους η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα έχει σημασία.

#1 Δεν πρέπει να γιορτάζουμε μόνο τους celebrities

Είναι σημαντικό να προωθούμε όχι μόνο τους αστέρες του κινηματογράφου και τους αθλητές, αλλά και τους καθημερινούς άνδρες που ζουν αξιοπρεπείς και ειλικρινείς ζωές.

#2 Οι άνδρες ως θετικά πρότυπα


Υπάρχει μια απελπιστική ανάγκη σε όλο τον κόσμο για πιο θετικά πρότυπα ανδρών. Πολλά αγόρια σήμερα δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι άνδρας, επειδή δεν έχουν πρότυπο στη ζωή τους. Πολλά παιδιά θα πάνε για ύπνο απόψε χωρίς να πούνε καληνύχτα στον πατέρα τους επειδή απλά δεν υπάρχει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάμειξη του πατέρα στη ζωή των παιδιών έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτά. Η αλληλεπίδραση πατέρα-παιδιού προάγει τη σωματική ευεξία, την αντιληπτική ικανότητα και την ανάπτυξη αυτοελέγχου.

#3 Πρέπει να γιορτάζουμε τη συμβολή των ανδρών στην κοινωνία

Οι άνδρες συμβάλλουν καθημερινά στην κοινωνία, την οικογένεια, τον γάμο, τη φροντίδα των παιδιών και το περιβάλλον.

#4 Βοηθά στην εστίαση στην υγεία και την ευημερία των ανδρών

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Άνδρα βοηθά όχι μόνο στη σωματική τους υγεία και ευεξία, αλλά στην κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική τους υγεία.

#5 Βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων

Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλέστερο και καλύτερο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Θέλουμε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

#6 Πολλές οικογένειες υποφέρουν από την έλλειψη πατέρα

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου σχεδόν το 1/4 των παιδιών ζει μόνο με τη μητέρα. Από αυτά τα παιδιά το 35% δεν βλέπουν ποτέ τον πατέρα τους και το 24% βλέπουν τους πατέρες τους λιγότερο από μία φορά το μήνα. Αυτά τα παιδιά ζούνε με μια γυναίκα, ενώ τα περισσότερα είναι πιθανόν να διδάσκονται από μια γυναίκα στο σχολείο. Πού αλληλεπιδρούν με θετικά πρότυπα ανδρών; Πώς μαθαίνουν τι σημαίνει να είσαι άνδρας;

#7 Είναι σημαντικό για τους πατέρες να είναι παρόντες

Ακόμη και σε οικογένειας όπου ο πατέρας είναι παρών, έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος πατέρας περνάει λιγότερα από 10 λεπτά την ημέρα με τα παιδιά του. Πολλοί από τους μπαμπάδες του σήμερα δεν είχαν θετικά πρότυπα για να μάθουν τι σημαίνει να είσαι πατέρας, ώστε αυτό να τους ενθαρρύνει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

#8 Οι πατέρες ισορροπούν τις μητέρες

Όσο υπέροχη κι αν είναι η μητέρα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που προσφέρει ο πατέρας στο παιδί. Οι μητέρες συνήθως μεγαλώνουν με προστατευτικό τρόπο τα παιδιά τους, σε αντίθεση με τους μπαμπάδες που τείνουν να είναι πιο αστείοι και να ενθαρρύνουν την ανάληψη κινδύνων. Τα παιδιά χρειάζονται ισορροπία μεταξύ της προστασίας και της λογικής ανάληψης κινδύνου.

#9 Οι άνδρες έχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία

Οι άνδρες έχουν μια σειρά ζητημάτων που η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι γεγονός ότι άνδρες πεθαίνουν κατά μέσο όρο σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες, ενώ και η πλειονότητα των φυλακισμένων στις περισσότερες χώρες είναι άνδρες. Κάθε αγόρι πρέπει να ενθαρρύνεται να φροντίζει τον εαυτό του, την υγεία του, την ευημερία του και να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία.

#10 Οι άνδρες αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής μας

Όλοι έχουμε πατέρες, αδέλφια, ξαδέλφια, θείους, παππούδες. Μερικοί είναι καλύτεροι στις σχέσεις τους από άλλους, αλλά όλοι οι άνδρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

από Μαρία Ιωαννάτου