Αρχική > Celebrities > 10 διάσημες που βγήκαν νικήτριες από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

10 διάσημες που βγήκαν νικήτριες από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ασθένεια που αλλάζει ριζικά την ψυχολογία και τη ζωή τους.

Ανάμεσα σε εκείνες και πολλές διάσημες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και κατάφεραν να βγουν νικήτριες από αυτή τη μάχη για τη ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία τους με την ασθένεια για να δώσουν κουράγιο σε όσες βιώνουν παρόμοια κατάσταση, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τις υπόλοιπες διαδίδοντας το σπουδαίο μήνυμα της πρόληψης.

Γωγώ Μαστροκώστα

H Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού την περίοδο που γέννησε την κόρη της. Δε δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της και να δώσει το παράδειγμα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πολλές Ελληνίδες. «Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Έχουμε τόσα μέσα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε τέτοιες λέξεις. Πιστεύω ότι πρέπει να την καταργήσουμε αυτή την έκφραση».

Χάρις Αλεξίου

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου… Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Kylie Minogue

H Kylie Minogue διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε το 2005. Αφού έκανε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, η διάσημη τραγουδίστρια κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο και να επιστρέψει ένα μόλις χρόνο μετά στην περιοδεία της. «Δεν περνάει μέρα που να μη το σκέφτομαι. Μόνο που κοιτάζω στον καθρέφτη είναι αρκετό. Οι ουλές είναι ψυχικές και σωματικές».

Φώφη Γεννηματά

«Η μητέρα μου αρρώστησε πρώτη, έζησε 10 χρόνια πολεμώντας τον καρκίνο, δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου να κάνει θεραπείες, ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία. Μετά από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν 44 ετών, αρρώστησα επίσης και μετά από λίγα χρόνια η αδερφή μου. Αλλά δόξα τω Θεώ, είμαστε εδώ, είναι όλα καλά. Η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων είναι γιατί σε μένα; Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση δεν θα τη βγάλεις καθαρή. Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα τρία παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα».

Βάσια Τριφύλλη

Δεκαεφτά χρόνια πριν, η Βάσια Τριφύλλη πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια. «Πέρασα από πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή πέρασα απέναντι και νόμιζα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε κάποια άλλη – οι άλλοι μάλιστα το εκλάμβαναν ως γενναιότητα. Όταν συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει, πήγα σε ψυχολόγους, γιατί λένε πως ο καρκίνος του μαστού εκτός από κληρονομικά έχει και ψυχοσωματικά αίτια – γυναίκες που νοιάζονται πιο πολύ για τους άλλους παρά για τον εαυτό τους».

Rita Wilson

Το 2015, σε ηλικία 58 ετών, η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός, τραγουδίστρια και σύζυγος του ηθοποιού Τομ Χανκς, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Το φοβερό ήταν πως η πρώτη διάγνωση από τον γιατρό ήταν αρνητική για καρκίνο, αλλά εκείνη με την παρότρυνση μιας φίλης το έψαξε παραπάνω. «Να παίρνετε δεύτερη γνώμη. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Η πρόληψη είναι το κλειδί», έχει συστήσει προς τις γυναίκες.

Μαρία Ιωαννίδου

Η Μαρία Ιωαννίδου είχε χάσει τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού και οι γιατροί της είχαν πει να προσέχει και να κάνει μαστογραφία κάθε έξι μήνες κάτι το οποίο αμέλησε. «Το λάθος μου το χρεώθηκα. Στη μαστογραφία αποκαλύφθηκε ότι έχω καρκίνο. Όταν μου το είπαν, ρώτησα τρεις φορές τον γιατρό αν το λέει σε εμένα. Έκλαψα πολύ, μετά θύμωσα μ’ εμένα, μετά το είδα σαν κάρμα, μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου – όχι να μην πεθάνω, να μη σακατευτώ. Ένα σακατεμένο στήθος το έβλεπα σαν καμένη γη. Πρέπει να ψηλαφίζουμε συνεχώς το στήθος μας και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, να μην το αμελούμε. Η πρόληψη σώζει ζωές», εξομολογείται η ηθοποιός.

Μαρία Χούκλη

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μιλήσω για τον καρκίνο. Αρχικά γιατί βρισκόμουν μέσα στο πρόβλημα, αργότερα γιατί δεν ήθελα να νομίζουν ότι το ρευστοποιώ, το πουλάω. Όταν όμως είδα πως αυτή η ιστορία με τον καρκίνο είναι μια επιδημία και μου τηλεφωνούσαν γυναίκες από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου για να μου ζητήσουν συμβουλές, τότε κατάλαβα πόσο κουράγιο παίρνουν οι άνθρωποι που πάσχουν όταν έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη περίπτωση, παρόμοια με τη δική τους», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Angelina Jolie

Τον Μάιο του 2013, η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ μίλησε στους New York Times και δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε προληπτική μαστεκτομή λόγω αυξημένου κινδύνου. «Η επιλογή μου δεν ήταν εύκολη, όμως είμαι χαρούμενη γι’ αυτήν. Μπορώ πλέον να πω στα παιδιά μου ότι δε χρειάζεται να φοβούνται», δήλωσε και έγινε θέμα συζήτησης για πολλές ημέρες σε όλο τον πλανήτη, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για πολλές γυναίκες.

Καλλιόπη

«Όταν ήρθε η γυναικολόγος και μου είπε ότι βγήκαν τα αποτελέσματα και είναι θετικά και ο όγκος κακοήθης μου ήρθε νταμπλάς! Δεν είχα υποψιαστεί κάτι, ποτέ στη ζωή μου δεν είχα αρρωστήσει. Έκανα μαστογραφία και μετά μπήκα στο νοσοκομείο και έκανα βιοψία. Μου είπε ότι μέσα σε δύο ημέρες πρέπει να κάνω το χειρουργείο. Της ζήτησα χρόνο ένα μήνα, να το χωνέψω. Τώρα είμαι πολύ άνετη, το έχω συνειδητοποιήσει. Το πρωτόκολλο, βέβαια, λέει πως μέσα σε δέκα ημέρες πρέπει να γίνει. Εγώ δεν ήμουν έτοιμη», λέει αναφερόμενη στην περιπέτεια με την υγεία της.