Όλοι έχουμε πράγματα αποθηκευμένα στο σπίτι για χρόνια, ακόμα και δεκαετίες! Μπορεί να φαίνεται ότι θα διαρκέσουν για πάντα, αλλά στην πλειοψηφία τους έχουν περιορισμένη ημερομηνία λήξης, μετά την οποία θεωρούνται άχρηστα -ίσως ακόμη και επικίνδυνα. Ακολουθεί μια λίστα με τα 10 πιο συνηθισμένα είδη οικιακής χρήσης με ημερομηνία λήξης, για να ελέγξετε αν υπάρχουν και στο σπίτι σας.

1. Κουτάλες: 2 χρόνια

Οι κουτάλες, οι σπάτουλες και άλλα εργαλεία για την κουζίνα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να αλλάζονται κάθε δύο χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ξύλινο οικιακό εξοπλισμό.

2. Μπαχαρικά: 2 χρόνια


Θα πρέπει να ανανεώνετε τις προμήθειές σας κάθε δύο χρόνια, επειδή τα μπαχαρικά τείνουν να χάνουν τις ιδιότητες και τη γεύση τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

3. Μαξιλάρια: 2-3 χρόνια

Ανεξάρτητα από το υλικό τους, τα μαξιλάρια χάνουν το σχήμα τους μετά από 2-3 χρόνια, ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται ακάρεα της σκόνης. Ο υγιής ύπνος είναι πολύ σημαντικός, δεν νομίζετε;

4. Σφουγγάρι πιάτων: 2 εβδομάδες

Η περίοδος της ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης των σφουγγαριών για τα πιάτα είναι μόνο δύο εβδομάδες!

5. Βούρτσες μαλλιών: 1 χρόνος

Η διάρκεια ζωής της μέσης βούρτσας για τα μαλλιά είναι μόνο ένα έτος, ακόμα κι αν την καθαρίζετε τακτικά. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να προκληθεί πιτυρίδα και άλλα προβλήματα.

6. Οδοντόκρεμα & Οδοντόβουρτσα: 1 χρόνος & 3 μήνες

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται κάθε 3 μήνες, ώστε να μην μετατραπεί σε εστία βακτηρίων. Η οδοντόκρεμα πρέπει να φυλάσσεται για ένα χρόνο μετά το άνοιγμά της. Επομένως, αν έχετε μια μικρή συσκευασία ταξιδιού, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης της.

7. Γυαλιά ηλίου: 2 χρόνια

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου έχουν αρνητική επίδραση στους φακούς. Η ακριβής διάρκεια ζωής καθορίζεται από τον κάθε κατασκευαστή, αλλά προτείνεται να αλλάζετε τα γυαλιά ηλίου σας κάθε δύο χρόνια.

8. Ξύλινη επιφάνεια κοπής: 3 χρόνια

Χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τρία χρόνια. Διαφορετικά, μετατρέπεται σε εστία μικροβίων. Επιπλέον, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής τείνουν να χάνουν το σχήμα τους λόγω της υγρασίας και των μαχαιριών.

9. Σφουγγάρια & πινέλα μακιγιάζ: 6 μήνες & 5 χρόνια

Όχι μόνο θα πρέπει να πλένετε τα πινέλα του μακιγιάζ μετά από κάθε χρήση, αλλά και να τα ανανεώνετε κάθε πέντε χρόνια. Το δέρμα σας θα σας ευχαριστεί γι’ αυτό! Τα σφουγγάρια του μακιγιάζ πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

10. Σουτιέν: 2 χρόνια

Κατά μέσο όρο, τα σουτιέν αρχίζουν να χάνουν το σχήμα τους μετά από δύο χρόνια χρήσης, επειδή το ύφασμά τους τείνει να παραμορφώνεται.

από Μαρία Ιωαννάτου