Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή: Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ.



Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην αποκατάσταση της βλάβης του ανοσοποιητικού.

Η 1η έκδοση του βιβλίου best seller «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» του κλινικού διαιτολόγου- διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη άλλαξε το τοπίο της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων.  Η 2η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, αλλά και με την λεπτομερή παρουσίαση δύο επιπλέον αυτοάνοσων με υψηλή συχνότητα εμφάνισης στον ελληνικό πληθυσμό, όπως είναι ο διαβήτης LADA και η γυροειδής αλλωπεκία.

Στην ανανεωμένη του εκτενή μελέτη 450 σελίδων, ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει την περιεκτική διατροφική παρέμβαση στα αυτοάνοσα νοσήματα.


Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή», αναλύει την έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και το πώς ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφονται οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού και συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επίσης, απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στην νέα επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης μάς μυεί περαιτέρω στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και αναλύει το πώς μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων (θυρεοειδίτιδες, φλεγμονώδεις νόσοι του γαστρεντρεντερικού, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.).

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 23 περισσότερο διαδεδομένων αυτοάνοσων νοσημάτων:
1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
2. Σακχαρώδης διαβήτης LADA
3. Νόσος Crohn
4. Ελκώδης κολίτιδα
5. Κοιλιοκάκη
6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
7. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
8. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
9. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
10. Νόσος Graves
11. Ινομυαλγία
12. Λεύκη
13. Μυασθένεια Gravis
14. Ρευματική πολυαλγία
15. Σκληρόδερμα
16. Σύνδρομο Sjögren
17. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
18. Ψωρίαση
19. Γυροειδής αλλωπεκία (Alopecia areata)
20. Σκλήρυνση κατά πλάκας
21. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
22. Αλλεργικό άσθμα
23. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Επιπλέον αναφέρονται συνοπτικές διατροφικές οδηγίες για την διαχείριση ετέρων 20 πιο σπάνιων αυτοάνοσων παθήσεων, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

από Σοφία Κωστάρα