Τι σημάδια έχει η γλώσσα σου και τι δείχνουν για την υγεία σου

τι-σημάδια-έχει-η-γλώσσα-σου-και-τι-δείχ

Κάθε γλώσσα είναι διαφορετική. Με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κοψίματα, εξογκώματα, ουλές. Υπάρχει όμως περίπτωση τα σημάδια της γλώσσας μας να δείχνουν κάποιες ελλείψεις; Βεβαίως, απαντούν οι επιστήμονες. Τα ιδιαίτερα σημάδια μιας γλώσσας μπορεί να δίνουν ενδείξεις για έλλειψη της βιταμίνης Β12, μυκητίαση, καρκίνο κ.ά.

Αν τελευταία έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στο χρώμα ή στην υφή της γλώσσας σας, τότε ίσως χρειαστεί ένας περαιτέρω έλεγχος.

Τέτοιου είδους αλλαγές είναι «καμπανάκι» για διάφορα προβλήματα υγείας, από μια λοίμωξη ή μια διατροφική έλλειψη μέχρι καρκίνο.

Αν εμφανίσετε κάποια από τις αλλαγές για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω, οι οποίες μάλιστα επιμένουν για δύο ή και περισσότερες εβδομάδες, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μαύρη γλώσσα/χνούδι στη γλώσσα: Μοιάζει ανησυχητικό, ωστόσο το εν λόγω σύμπτωμα συνήθως οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή. Η υφή της γλώσσας αλλάζει και γίνεται «χνουδωτή» και μαύρη όταν συσσωρεύονται στην επιφάνειά της υπολείμματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνό βούρτσισμα της γλώσσας ή η χρήση ειδικού εργαλείου καθαρισμού θα επαναφέρουν την υφή και το χρώμα της γλώσσας στο φυσιολογικό.

Λεία γλώσσα: Φυσιολογικά, η γλώσσα έχει στην επιφάνειά της μικροσκοπικά εξογκώματα που ονομάζονται θηλές. Η απώλειά των θηλών είναι συχνά σημάδι για έλλειψη της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό, καθώς, σε συνδυασμό με τον σίδηρο, η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

Λευκή γλώσσα: Όταν η γλώσσα αποκτά ένα λευκό, ανώμαλο επίχρισμα αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι έχουν αναπτυχθεί στην επιφάνειά της μύκητες. Η μυκητίαση της στοματικής κοιλότητας οφείλεται συνήθως στον μύκητα candida και συμβαίνει συχνά μετά τη λήψη αντιβίωσης. Στο στόμα ζουν ποικίλα βακτήρια και μύκητες. Η αντιβίωση εξουδετερώνει πολλά από τα βακτήρια, επιτρέποντας έτσι στους μύκητες να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

Λευκές πλάκες: Η λευκοπλακία, όπως ονομάζεται στον ιατρικό χώρο η εμφάνιση αυτών των σημαδιών επάνω στη γλώσσα, οφείλεται σε υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι συχνότερη μεταξύ των καπνιστών και οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε καρκίνο κυμαίνονται από 5% έως 17%.

Κόκκινα εξογκώματα: Αν επιμένουν για πολλές εβδομάδες, ενδεχομένως αποτελούν ένδειξη για καρκίνο στη γλώσσα, γι’ αυτό και πρέπει να εξετάζονται άμεσα από τον γιατρό. Ο καρκίνος της γλώσσας είναι συνηθέστερος στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας, ωστόσο δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» και κάποιον νεότερο.

Κάψιμο: Το κάψιμο στη γλώσσα ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν το εν λόγω στάδιο της ζωής. Άλλοτε πάλι προκύπτει λόγω αλλεργικής αντίδρασης σε συστατικά της οδοντόκρεμας, όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate – SLS).

Επίπονα έλκη: Μπορεί να εμφανιστούν είτε επάνω στη γλώσσα είτε εσωτερικά στα μάγουλα και υποδεικνύουν αυξημένα επίπεδα στρες. Τα έλκη προκαλούν ισχυρό πόνο κυρίως τις πρώτες 4-5 μέρες και μετά υποχωρούν σε διάστημα έως και δύο εβδομάδων.

Πηγή: medicalnews.gr

Σχετικά Άρθρα
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
«40 χρόνια ΣΦΕΕ»: Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία!
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Διαγνωστική και Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Έχεις αυξημένη πίεση; Αυτές οι συμβουλές σε ενδιαφέρουν
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Αυτή είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και απειλεί πολλούς νέους
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα - ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Δράση για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα – ΑγγίΖουμε τη Ζωή
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το τεστ Παπ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του