Τι είναι η ανοσοανεπάρκεια από την οποία πέθανε ο παίκτης του The Voice

τι-είναι-η-ανοσοανεπάρκεια-από-την-οπο

Μία δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο Τόνι Κονταξάκης, μαέστρος του «The Voice», ο οποίος συνεργαζόταν με όλους τους παίκτες του μουσικού talent show.

Μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook αποκάλυψε ότι πρόκειται για τον 24χρονο Δαυίδ Καναβό, ο οποίος διαγωνίστηκε στον τέταρτο κύκλο του παιχνιδιού του ΣΚΑΪ και μάλιστα είχε μαγέψει τους κριτές Σάκη Ρουβά, Πάνο Μουζουράκη, Έλενα Παπαρίζου και Κωστή Μαραβέγια με την ερμηνεία του στο τραγούδι «Thinking Out Loud», του Ed Sheeran.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην κάμερα του «The Voice» ότι έπασχε από ανοσοανεπάρκεια, η οποία τελικά αποδείχτηκε μοιραία για τη ζωή του.

Τι είναι η ανοσοανεπάρκεια

Διακρίνεται στην πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες είναι οι γενετικές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είτε εμφανίζει μερική είτε ολική έλλειψη, είτε δεν λειτουργεί σωστά. Οι δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα ενός άλλου, όχι γενετικού, αιτίου – π.χ. μετά από υποσιτισμό, μετά από θεραπεία για κάποιο άλλο νόσημα, ή ακόμη μετά την εμφάνιση μιας λοίμωξης, όπως το AIDS.

Αυτές οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις καθιστούν τους ασθενείς ευάλωτους σε ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων που πλήττουν διαφορετικά όργανα, όπως το δέρμα, τα αφτιά, οι πνεύμονες, το έντερο και οι οποίες είναι πολύ «επίμονες».

Υπάρχουν άνθρωποι –κυρίως βρέφη και παιδιά– που εμφανίζουν βαριές λοιμώξεις, οι οποίες συχνά δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες, αυτοάνοσες ή αλλεργικές νόσους, ακόμη και κακοήθειες, πίσω από τις οποίες κρύβεται μια πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια που, αν είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να μην είχαν παρουσιάσει τόσο σοβαρές επιπλοκές.

Οι πιο συχνά διαγνωσμένες ανοσοανεπάρκειες είναι οι αντισωματικές (αφορούν προβλήματα στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό), ωστόσο υπάρχουν πολύ περισσότερες – σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 300.

Το μεγάλο πρόβλημα με αυτές τις «ύπουλες» παθήσεις είναι ότι πολύ συχνά έχουν το πρόσωπο μιας κοινής λοίμωξης, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προσπαθούν να πολεμήσουν τη λοίμωξη, προσπερνώντας το βαθύτερο αίτιο που κρύβεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα

Η σημαντικότερη θεραπεία που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι ειδικοί είναι η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη “Ελπίδα»» στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου έχουν αντιμετωπιστεί περισσότερα από 40 περιστατικά παιδιών με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Άλλη θεραπευτική προσέγγιση που κερδίζει συνεχώς έδαφος αλλά -προς το παρόν- εφαρμόζεται σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις και σε ελάχιστα νοσήματα μόνο σε κέντρα του εξωτερικού είναι η γονιδιακή θεραπεία.

Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες, ωστόσο, είναι οι θεραπείες υποκατάστασης – κυρίως ενάντια στις αντισωματικές ανεπάρκειες. Οι ασθενείς λαμβάνουν «βιολογικά προϊόντα» (αντισώματα, πρωτεΐνες ή ένζυμα) των οποίων εμφανίζουν έλλειψη ή «βιολογικά φάρμακα» προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ή διαταραχή τoυ ανοσοποιητικού που εμφανίζουν.

  • Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διαύθυνση:

    http://www.paed-anosia.gr

Σχετικά Άρθρα
%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%cf%89-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%ce%ba%cf%8e%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%b50
Υποφέρω διαρκώς από κολπίτιδες. Παίζει ρόλο το εσώρουχο που επιλέγω;
%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ac%cf%83%cf%870
Απομακρύνεται η πιθανότητα για “Πάσχα στο χωριό” – Η έντονη αντίδραση των λοιμωξιολόγων
%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b3%ce%bd%cf%8e%ce%bc%ce%b7-%cf%8c%cf%840
Ποιες ομάδες πιστεύει η κοινή γνώμη ότι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για SARS-CoV-2
%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b10
Σήμερα γιορτάζει η… φωνή μας – Αλήθεια, εσύ πόσο την προσέχεις;
%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b10
Επιστολή των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς τον Υπουργό Υγείας, την Υφυπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ
%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%ad%cf%89-%ce%b40
Ηλίας Μαμαλάκης: “Ό,τι με καίει το λέω δημοσίως – Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του