Σοφία Νικολάου, Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: “Κανένα κρούσμα στις φύλακες – Μέτρα προστασίας για όλους τους κρατούμενους, ειδική υποστήριξη για τα βρέφη”

Η χώρα μας, όπως και ο κόσμος όλος, βρίσκεται μέσα στη δίνη μιας πανδημίας που έχει αλλάξει με τραγικό τρόπο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Τα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα στην Ελλάδα φαίνεται πως αποδίδουν, αν και ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην επέλθει εφησυχασμός.

Αξίζει όμως να δούμε αυτές τις στιγμές τι γίνεται και στις φυλακές, εκεί όπου επίσης διαβιούν εκατοντάδες δεκάδες άνθρωποι και το κράτος οφείλει εξίσου να φροντίζει για την υγεία τους. Πώς έχουν οπλιστεί απέναντι στον κορωνοϊό τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ποια μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και πώς εφαρμόζονται; Εμείς σήμερα μιλάμε με την Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου για την κατάσταση στις φυλακές εν μέσω κορωνοϊού και ζητάμε να μας πει τις εντυπώσεις της από τις καθημερινές σχεδόν επισκέψεις της στα καταστήματα κράτησης τις τελευταίες μέρες.

  • Έχετε ξεκινήσει περιοδεία στα κατά τόπους καταστήματα κράτησης. Πώς βλέπετε τον κόσμο στις φυλακές; Ποια η ψυχολογία κρατουμένων και υπαλλήλων; Υπάρχει φόβος και ανασφάλεια; Οι φυλακισμένοι θέλουν να ενημερώνονται δεδομένου ότι έχουν οικογένειες έξω και προφανώς ανησυχούν.

Ήδη από τις αρχικές ανακοινώσεις για κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, λάβαμε μέριμνα και θέσαμε σε εφαρμογή μέτρα, με σκοπό την αποτροπή της εμφάνισης του ιού στα σωφρονιστικά κατστήματα. Από τη μέχρι τώρα περιοδεία μας στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και τις συναντήσεις με επιτροπές κρατουμένων, συμπεραίνω ότι τηρούνται με ευλάβεια και, παρά τον περαιτέρω περιορισμό που ενέχουν, οι κρατούμενοι έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους. Συνεπώς, τόσο το φυλακτικό προσωπικό, όσο και οι κρατούμενοι, είναι ήρεμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

  • Στις γυναικείες φυλακές, όπου μητέρες έχουν τα μικρά παιδιά τους μαζί έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα προστασίας; Τι γίνεται με τα παιδιά;

Η μέριμνα που έχουμε επιδείξει για τις γυναίκες κρατούμενες, που έχουν μαζί τα παιδιά τους, είναι πρωτίστως επιλογή κοινωνικής ευθύνης. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες διαμορφώθηκε στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών ειδικός χώρος για τις 12 κρατούμενες μωρομάνες, με ξεχωριστό πλυντήριο και εξοπλισμό υποστήριξης βρεφών. Δρούμε στοχευμένα, με γνώμονα τις ειδικές ανάγκες κάθε ομάδας κρατουμένων.

  • Έχει προβλεφθεί αποφυλάκιση 1.000 κρατουμένων για λόγους αποσυμφόρησης. Τι προβλέπεται για όσους μένουν πίσω; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί; Θα είναι επαρκές το μέτρο;

Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και στις ΗΠΑ, ελήφθησαν αποφάσεις για πρόωρες αποφυλακίσεις. Στη χώρα μας, κάθε πρωτοβουλία, σύμφωνη με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων, βρίσκεται στο τραπέζι. Να είστε σίγουροι πως θα την αναλάβουμε, όταν χρειαστεί. Το βασικότερο ζητούμενο, όμως, αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία του υπάρχοντος πληθυσμού των φυλακών. Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ νωρίς: απολύμανση και απεντόμωση, προμήθεια σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικό υγρό, απαγόρευση ελεύθερων επισκεπτηρίων και εισαγωγής τροφίμων και ρουχισμού, υποχρεωτική θερμομέτρηση κάθε νεοεισερχομένου, αναστολή αδειών και άλλα, που μέχρι τώρα έχουν θωρακίσει τις φυλακές.

%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%ce%b3-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%bf0

  • Επιπλέον, πέρα από την αποφυλάκιση 1.000 κρατουμένων πώς εξασφαλίζεται η αποφυγή συνωστισμού στους χώρους των φυλακών;

Με τα παραπάνω μέτρα, έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας. Η λύση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών ανήκει στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν έχουμε αναστείλει την προώθηση των υπόλοιπων κεντρικών επιλογών, όπως η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Στο τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, θα έχουμε βγει νικητές, έχοντας παράλληλα προχωρήσει κάθε κομμάτι του συνολικού σωφρονιστικού σχεδιασμού μας.

  • Τα μέτρα πώς τηρούνται στις φυλακές; Πώς τηρείται η φυσική απόσταση ασφαλείας; Πώς τρώνε οι κρατούμενοι, πώς προαυλίζονται; Τι συμβαίνει με τις τουαλέτες όπου και γίνεται διασπορά;

Σας ανέφερα παραπάνω συγκεκριμένα μέτρα, που έχουμε λάβει, στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Περαιτέρω, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης, υπάρχει συγκεκριμένο ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας και τη συνεργασία του καθηγητή κυρίου Τσιόδρα. Κάθε μέλος του πληθυσμού των φυλακών γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πώς.

  • Υπάρχει κάποιο κρούσμα μέχρι τώρα μέσα στις φυλακές; Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που υπάρξει; Δεδομένου ότι είναι υπερπλήρη όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα;

Με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και σκληρή καθημερινή δουλειά, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά από τις φυλακές μέχρι στιγμής. Κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε, μέχρι να περάσει η πανδημία. Είμαστε, όμως, προετοιμασμένοι, για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Σε κάθε Κατάστημα Κράτησης έχει διαμορφωθεί χώρος απομόνωσης. Εκεί θα μεταφερθεί ο κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα. Οι συγκρατούμενοί του θα τεθούν σε υποχρεωτικό εγκλεισμό στο κελί τους, με απαγόρευση προαυλισμού. Αν ο κρατούμενος με τα ύποπτα συμπτώματα κριθεί θετικός, θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, χωρητικότητας 120 ατόμων. Το σχέδιο υπάρχει. Η προσπάθειά μας είναι να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί.

  • Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού έχει επιλεχθεί η λύση με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη στην Ελλάδα;

Το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» είναι «μέθοδος» αποφυλάκισης, που οριοθετείται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ο κρατούμενος που πληροί τις προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί της εν λόγω επιλογής. Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία αποσυμφορητική διάταξη, όπως προανέφερα, κάθε επιλογή είναι υπό σκέψη και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Σχετικά Άρθρα
"Garage Sale": To φιλανθρωπικό παζάρι των Φίλων της Μέριμνας
“Garage Sale”: To φιλανθρωπικό παζάρι των Φίλων της Μέριμνας
«Thessaloniki Future Leaders Lab»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα από το Alba
«Thessaloniki Future Leaders Lab»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα από το Alba
Ποιος φοβάται τα Χριστούγεννα;
Ποιος φοβάται τα Χριστούγεννα;
Μις Γαλλία 2024: Αντιδράσεις για τη νικήτρια με το «ανδρόγυνο» κούρεμα
Μις Γαλλία 2024: Αντιδράσεις για τη νικήτρια με το «ανδρόγυνο» κούρεμα
Η «Καθαρή Εβδομάδα» φώτισε με κίτρινο χρώμα την Ελλάδα
Η «Καθαρή Εβδομάδα» φώτισε με κίτρινο χρώμα την Ελλάδα
Η διαφήμιση των ZARA που προκαλεί αντιδράσεις
Η διαφήμιση των ZARA που προκαλεί αντιδράσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του