#shareyourstory: Εύα Κουράκη

  Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

  169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

  Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

  Η Εύα Κουράκη μοιράζεται τη δική της ιστορία:

  Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια

  Τα τελευταία 9 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Σουηδία όπου και ξεκίνησε η επαγγελματική μου πορεία. Το 2012, τελειώντας τις σπουδές μου στην Ελλάδα, ταξίδεψα στη Σουηδία για μεταπτυχιακές σπουδές. Στη συνέχεια εργάστηκα για μικρό χρονικό διάστημα ως project assistant σε μια συμβουλευτική πάνω σε ευρωπαικά αναπτυξιακά προγράμματα της DG DevCo (EuropeAid) με βάση τις Βρυξέλλες.

  Το 2015, ξεκίνησα να εργάζομαι ως Project Manager στο Johanneberg Science Park – ένα οικοσύστημα ανοιχτής καινοτομίας, στην πόλη του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου και εργάζομαι μέχρι σήμερα. H δουλειά μου επικεντρώνεται στη δημιουργία και τον συντονισμό καινοτόμων πρότζεκτ συνεργασίας που προωθούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός μου ρόλος μου είναι η δημιουργία “ζωντανών εργαστηρίων”/ living labs & testbeds όπου διαφορετικοί φορείς (δημόσιοι, ιδιωτικοί, SMEs, πανεπιστήμια) συνεργάζονται, αναπτύσσουν και αξιολογούν καινοτόμες ιδέες, πρακτικές και νέες τεχνολογίες σε πραγματικές συνθήκες για να αντιμετωπίσουν κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μέσω της συνεργασίας και της χρήση των “ζωντανών εργαστηρίων” μας δίνεται η δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία παραγωγής καινοτομίας και πολλά ερευνητικά αποτελέσματα να βρουν πεδίο εφαρμοφής και να βγουν στην αγορά.

  Μελλοντικός μου στόχος είναι να συμβάλλω ακόμα πιο ενεργά στην ευρύτερη ανάπτυξη και χρήση των living labs και των testbeds ως νέα μέσα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στη Σουηδία και την Ευρώπη. Αλλά και με τη γνώση και την εμπειρία μου να συμβάλλω στη δημιουργία ενός ανοιχτού και συνεργατικού περιβάλλοντος καινοτομίας στην Ελλάδα, όπου ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί οργανισμοί, βιομηχανία, SMEs και δημόσιος τομέας μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε “living lab” και “testbed” εγκαταστάσεις.

  Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

  Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα στην επαγγελματική μου πορεία στη Σουηδία ήταν αυτή της Σουηδικής γλώσσας. Η Αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως στη Σουηδία παρόλα αυτά στον εργασιακό τομέα είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες να γνωρίζουν Σουηδικά. Στην εταιρεία όπου εργάζομαι όταν ξεκίνησα ήμουν η μόνη εργαζόμενη όπου η μητρική της γλώσσα δεν ήταν η Σουηδική και το γεγονός αυτό μου δημιούργησε κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία μου με τους συναδέλφους κυρίως στα διαλείμματα. Τη δυσκολία αυτή κατάφερα να την ξεπεράσω εξασκώντας τη γλώσσα καθημερινά, διαβάζοντας αλλά και ζητώντας από τους συναδέλφους μου να μου απευθύνονται μόνο στα Σουηδικά.

  Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

  Είναι γεγονός ότι στην σύγχρονη δυτική κοινωνία, οι γυναίκες έχουν βελτιώσει τη θέση τους και κατακτήσει ένα πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν. Οι γυναίκες πλέον είναι πιο ανεξάρτητες, αυτόνομες, δυναμικές και καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους.

  Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις, η θέση της γυναίκας στην σημερινή πραγματικότητα δεν είναι ισάξια με αυτή ενός άνδρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα χαμηλά ποσοστά γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική ή διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η μισθολογική ανισότητα στην Ευρώπη μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ακόμα εμφανής αφού οι γυναίκες κερδίζουν κατα μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες.

  Πιστεύω πως όλες οι δράσεις, που προάγουν την ισότητα των φύλων και οι οποίες έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τις ίδιες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες τόσο επαγγελματικά αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής, είναι πολύ σημαντικές στο να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Σημαντικό είναι οι γυναίκες μέσα από τις δράσεις τους να καταφέρνουν να δημιουργούν πρότυπα!

  Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

  Θεωρώ ότι δράσεις και φόρουμς όπως αυτό του Greek International Women Awards (GIWA) δίνουν την ευκαρία να ακουστούν και να αναγνωριστούν ιστορίες γυναικών που με τον τρόπο τους προσπαθούν ν’αλλάξουν αυτό τον κόσμο προς το καλύτερο. Με την υποψηφιότητά μου στα βραβεία GIWA, θέλω να συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια ώστε αυτές οι ιστορίες να ακουστούν αλλά και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες!

  Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

  Σχετικά Άρθρα
  Πάμελα Άντερσον: Ο λόγος που άρχισε να κάνει εμφανίσεις χωρίς μακιγιάζ
  Πάμελα Άντερσον: Ο λόγος που άρχισε να κάνει εμφανίσεις χωρίς μακιγιάζ
  Hilary Duff: Το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί
  Hilary Duff: Αυτό είναι το μυστικό στο πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί για γρήγορα αποτελέσματα
  Η διαφήμιση των ZARA που προκαλεί αντιδράσεις
  Η διαφήμιση των ZARA που προκαλεί αντιδράσεις
  Μια παράσταση που δεν πρεπει να χάσετε!
  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»: Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!
  Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
  Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
  Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας μιλά για την επίδραση της νηστείας στην υγεία
  Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας μιλά για την επίδραση της νηστείας στην υγεία

  Ακολουθήστε μας στο Google News
  και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του