Οι ποδίατροι μάς ενημερώνουν: “Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να σκέφτεται τα πόδια του μια φορά την ημέρα”

οι-ποδίατροι-μάς-ενημερώνουν-κάθε-ελ

Η Ποδιατρική-ποδολογία είναι μια πανεπιστημιακή ειδικότητα η οποία ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Είναι αυτόνομο επάγγελμα υγείας και συνεπικουρεί σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.

Στη Ευρώπη ο τίτλος που είναι κατοχυρωμένος νομοθετικά και προστατευμένος με κυρώσεις είναι ο αγγλικός «Podiatrist». Για την απόκτηση του τίτλου είναι απαραίτητη η φοίτηση σε ανώτατα και ανώτερα πανεπιστήμια για 4-5 χρόνια συμπεριλαμβάνοντας και την εξειδίκευση σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Ένας ποδίατρος έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμια ποδιατρικής και έχει ασκηθεί εκατοντάδες ώρες σε νοσοκομεία ως μέρος της πρακτικής του εκπαίδευσης.

Στην Ελλάδα δυστυχώς το τοπίο γύρω από την επιστήμη της ποδιατρικής ήταν θολό. Δεν υπήρχε ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το επάγγελμά μας. Έτσι ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να χρησιμοποιούν παράτυπα τον τίτλο του ποδολόγου-ποδιάτρου άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και το μόνο που έκαναν είναι μανικιούρ, πεντικιούρ από κάποια σεμινάρια η από κάποιο κομμωτήριο στο οποίο δούλευαν.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο ιδιοκτήτης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κ. Ροδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Διαμαντής, μετά από πάρα πολλές συναντήσεις και συζητήσεις μαζί μου, πήραν τη μεγάλη απόφαση να εντάξουν την επιστήμη της ποδιατρικής στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του κολλεγίου, σε συνεργασία με το δημόσιο Βρετανικό πανεπιστήμιο Queen Margaret University.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να δημιουργήσει Ποδιάτρους – Ποδολόγους που θα είναι ικανοί να εργάζονται με επίκεντρο τον ασθενή, θα έχουν εκτεταμένη πρακτική εμπειρία και θα προωθούν ενεργά τη μάθηση και την επαγγελματική ανάπτυξή τους.

Με τι ασχολείται ο ποδίατρος

Το φάσμα στο οποίο ο ποδίατρος-ποδολόγος μπορεί να επέμβει, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, είναι πολύ μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με:

1. Δερματικές παθήσεις.

2. Παθήσεις νυχιών (ονυχικές μολύνσεις, αλλοιώσεις, ονυχόλυση, πάχυνση νυχιών).

3. Τύλους (κάλους) και σκληρότητες δέρματος.

4. Επιπλοκές στο διαβητικό πόδι (πρόληψη & αντιμετώπιση).

5. Επιπλοκές νευρολογικής φύσεως στο πόδι.

6. Επιπλοκές στο ρευματικό πόδι.

7. Επιπλοκές του παιδικού ποδιού.

8. Εμβιομηχανική του ποδιού

9. Αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα, τενοντίτιδες).

10. Ορθωτική

Μια νέα συνεργασία ξεκινά

«H υγεία του σώματος μας ξεκινά από την υγιεινή των ποδιών μας» ήταν το βασικό μήνυμα των ομιλητών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συνεργασίας της RB Health με τα προϊόντα Scholl και με τον Ελληνικό Σύλλογο Ποδιάτρων –Ποδολόγων.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να καταδειχθεί ότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Η φροντίδα αυτή πρέπει να είναι καθημερινή και να γίνεται με επιμέλεια καθώς τα πόδια μάς στηρίζουν, μας δίνουν σταθερότητα και μας δίνουν τη δυνατότητα να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να κινούμαστε, τόνισε ο κος Νίκος Τσακαλάκης, Country Manager RB Health.

Τα προϊόντα Scholl , η RB Health και ο Ελληνικός Σύλλογος Ποδιάτρων -Ποδολόγων ελπίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να σκέπτεται τα πόδια του τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την σημασία του προληπτικού ελέγχου των ποδιών και σε ποιον ειδικό θα πρέπει να απευθυνθεί για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», επεσήμανε ο κος Μάνος Αρβανιτάκης, Ποδολόγος-Ποδίατρος και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων –Ποδολόγων.

Καθημερινή υγιεινή των ποδιών

Η καθημερινή υγιεινή τους, όπως το πλύσιμο, το καλό στέγνωμα μετά το πλύσιμο για την αποφυγή του κινδύνου μυκητίασης, η περιποίηση των νυχιών, η καθημερινή ενυδάτωση με ειδική ενυδατική κρέμα, η αποφυγή της συστηματικής χρήσης παπουτσιών με υψηλά τακούνια, είναι βασικοί παράγοντες της υγιεινής και της υγείας των ποδιών. Όσον αφορά τις γυναίκες, θα πρέπει επιπλέον να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να έχουν βαμμένα νύχια συνέχεια, ώστε το νύχι να αναπνέει και να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις. Σημαντικό επίσης είναι να γίνεται προληπτικός έλεγχος από τους ειδικούς.

Τα προϊόντα Scholl συνέχισε ο κος Αρβανιτάκης με 100 χρόνια εμπειρίας και με μια διευρυμένη συλλογή προϊόντων, είναι ο ιδανικός συνεργάτης για να πετύχουμε τον στόχο μας. Για το λόγο αυτό και ο Ελληνικός Σύλλογος Ποδιάτρων -Ποδολόγων έδωσε την έγκρισή του ώστε όλα τα προϊόντα υγιεινής των ποδιών Scholl να έχουν την ένδειξη «Συνιστάται από τον Ελληνικό Σύλλογο Ποδιάτρων Ποδολόγων».

Καταπονούνται περισσότερο, χωρίς να έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει

Έχει υπολογιστεί ότι ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του περπατάει τέσσερις φορές το γύρο της γης, ανέφερε ο κος Αναστάσιος Κριεμπάρδης, Medical and Regulatory Manager RB Health. Τα πόδια είναι ένα από τα σημεία του σώματος που καταπονούνται περισσότερο αλλά δεν έχουν την φροντίδα που τους αξίζει.

Η σωστή υγιεινή τους είναι απαραίτητη όλους τους μήνες για την αποφυγή διαφόρων προβλημάτων. Τα προϊόντα Scholl, από το 1899 έχουν αναπτύξει και διαθέσει στους καταναλωτές προϊόντα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ποδιών όπως προϊόντα ελάφρυνσης του πόνου της φτέρνας, των «σκασμένων» φτερνών, εξουδετέρωσης της κακοσμίας των ποδιών, θεραπείας για κάλους και σκληρύνσεις, βελτίωσης της υγείας του δέρματος και των νυχιών κ.ά.

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba0
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο; Δες εδώ όλες τις απαντήσεις
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%82-%cf%87%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%bf-lifebuo0
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών – Το Lifebuoy προσέφερε 200.000 προϊόντα για τα χέρια που χρειάζονται τη στήριξή μας
%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%ac0
Νέο περιστατικό – Γυναίκα στον Καναδά πέθανε μετά τη λήψη εμβολίου AstraZeneca
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-10-%ce%bc%ce%b50
Αυτή η εταιρεία είναι ανάμεσα στις 10 με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, για έβδομη συνεχή χρονιά
%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%cf%85%cf%84%ce%b90
Πώς σχετίζεται ο κορωνοϊός με τη στυτική δυσλειτουργία;
10-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b2%cf%89%cf%830
10 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος θρόμβωσης από τα αντισυλληπτικά παρά από το εμβόλιο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του