Η ορθοπαιδική δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στις εναλλακτικές θεραπείες – Η συμβολή του βελονισμού

Η εναλλακτική ιατρική πολλές φορές αποτελεί ύστατη λύση, άλλες φορές πάλι ακουμπά στο πρόβλημα του ασθενή φέρνοντας μια διαφορετική ματιά και προσέγγιση, που έχει συμπληρωματική δράση στην κλασική ιατρική. Σύμφωνα, πάντως, με τη γνώμη των ειδικών, σε 2-3 χρόνια πιθανώς και να είναι νόμιμη ειδικότητα στην Ευρώπη ο βελονισμός.

Μεγάλα νοσοκομεία ήδη «υιοθετούν» τον βελονισμό στα ιατρεία πόνου

«Ο ορθοπαιδικός χειρουργός, ταγμένος στην ανακούφιση και αποκατάσταση κάθε μυοσκελετικού προβλήματος που στερεί την κινητικότητα και πλήττει την καθημερινότητα του ανθρώπου, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμβάλει στη θεραπεία δύσκολων περιστατικών στα οποία η κλασική ιατρική χρειάζεται βοήθεια, εκπλήσσοντας ακόμα και αυτούς τους ίδιους τους λειτουργούς της».

Με αυτή του την τοποθέτηση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός και Επιστημονικός Συνεργάτης σε Metropolitan, Ευρωκλινική και Ιατρικό Π. Φαλήρου, υποδηλώνει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημασία που πλέον αποδίδεται από την κλασική ιατρική σε μεθόδους όπως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία και η χειροπρακτική.

Σεβόμαστε τις εναλλακτικές θεραπείες

«Οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο, όσο εναλλακτική και αν είναι», συνεχίζει, «εφόσον ανακουφίζει τον ασθενή, είναι καθήκον μας να την αποδεχόμαστε, να τη σεβόμαστε και να μας προβληματίζει ως ιατρούς, γιατί παρόλη την πρόοδο της επιστήμης που έχει θεραπεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα, εντούτοις, κάποιες  φορές η παραδοσιακή ιατρική έχει φανεί “αδύναμη” μπροστά σε περιστατικά τα οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιατροί υιοθέτησαν την κινεζική ιατρική του βελονισμού και την εξέλιξαν σε υπέρτατο βαθμό, χρησιμοποιώντας ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα, λέιζερ και θεραπευτικές ουσίες, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη στα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Βοηθός της κλασικής ιατρικής

«Είναι όμως σαφές και πρέπει να το τονίσουμε», προσθέτει ο ιατρός, «ότι καμιά εναλλακτική θεραπεία δεν μπορεί να ανατάξει ένα δύσκολο κάταγμα ή να διορθώσει μία ρήξη χιαστού ή μηνίσκου, ή ακόμα και να αντιμετωπίσει μία σκωληκοειδίτιδα, αν δεν υπάρξει χειρουργική παρέμβαση».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι εναλλακτικές θεραπείες εθεωρούντο υποβαθμισμένες πρακτικές, πλέον όμως θεωρείται πιθανό σε 2-3 χρόνια ο βελονισμός που ανέδειξε η κινεζική ιατρική και που βοηθά σε πολλές περιπτώσεις τις μυοσκελετικές παθήσεις -και όχι μόνο- θα είναι έκφανση νόμιμης ιατρικής ειδικότητας στην Ευρώπη, ενώ και σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας εφαρμόζεται ήδη ο βελονισμός στα ιατρεία πόνου από επιφανείς ιατρούς με τεράστια εμπειρία.

Σχετικά Άρθρα
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Η απόφαση των γονιών της Έμμας να δωρίσουν τα όργανά της αύξησε τους δότες στη χώρα
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - Οι συνέπειες της κατάχρησης
Έρευνα: Πρωτιά των Ελλήνων στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών – Οι συνέπειες της κατάχρησης
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
H κινητή έκθεση της GE HealthCare παρουσίασε τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%840
Ψευδής ανακοίνωση σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων να τις εκκενώσουν άμεσα για λόγους υγείας!
https://www.travel.gr/experiences/6-proorismoi-stin-ellada-gia-cheimerine/
Έλλειψη γνώσεων και φόβος συμβάλλουν στην καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του