Γνωρίζεις να διεκδικείς σωστά; Μάθε πώς θα το πετύχεις στο δωρεάν σεμινάριο από το Believe in You την Ημέρα της Γυναίκας

γνωρίζεις-να-διεκδικείς-σωστά-μάθε-πώ

Η διεκδικητικότητα είναι μια επίκτητη ικανότητα, μια μαθημένη συμπεριφορά. Αν δεν έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να διεκδικούμε με υγιή τρόπο, τότε αναπτύσσουμε μηχανισμούς άμυνας ως ενήλικοι για να μην πληγωνόμαστε κάθε φορά που καταπατώνται τα δικαιώματά μας. Είτε κρύβουμε και καταπίνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, είτε τα εκδηλώνουμε ως θυμό και επιθετικότητα, είτε καταφεύγουμε σε εθισμούς για να ξεχαστούμε είτε, είτε, είτε…

Πολλές είναι οι «λύσεις» για να ξεχαστούμε από το πρόβλημα, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι «τα αρνητικά συναισθήματα που δεν διαχειρίζονται, δεν εξαφανίζονται ποτέ»! Μένουν μέσα μας και μας βασανίζουν, προκαλώντας μας και νέα αλληλένδετα αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή, ενοχές ή ματαίωση. Η πραγματική λύση όμως είναι η διεκδικητικότητα.

Άλλα άρθρα: 5 διάσημα τραγούδια που γράφτηκαν για μια γυναίκα και οι άγνωστες ιστορίες τους

Διεκδικητικότητα σημαίνει:

– ζητάω αυτό που θέλω

– εκφράζω τα συναισθήματά μου τη στιγμή που τα νιώθω

– εκφράζω τις σκέψεις και τα πιστεύω μου, ακόμα κι αν διαφωνήσουν οι άλλοι μαζί μου

– διεκδικώ το χώρο μου και τα υπάρχοντά μου

– λέω όχι χωρίς να νιώθω τύψεις ή ενοχές

– οριοθετώ τους άλλους

– διεκδικώ την ταυτότητά μου, δηλαδή εκφράζω με ειλικρίνεια αυτό που είμαι, χωρίς να φοβάμαι τις ταμπέλες των άλλων.

(Πηγή: βιβλίο «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής», εκδόσεις Διόπτρα)

Βλέπετε ότι η διεκδικητικότητα είναι μια πολυδιάστατη ικανότητα, που αν δεν την έχεις διδαχθεί, είναι πολύ δύσκολο μόνος σου να την καλλιεργήσεις. Κι εδώ εντοπίζεται το 2ο πρόβλημα. Στην ελληνική κουλτούρα μεγαλώνουμε και γαλουχούμαστε με πρότυπα και ιδέες τελείως κόντρα στη διεκδικητικότητα.

Από μικρά παιδιά στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία –τους 3 βασικούς φορείς κοινωνικοποίησης- ακούμε προτροπές και κριτικές που στόχο έχουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας. 

Ενδεικτικά ακολουθούν κάποια παραδείγματα:

«Πρόσεξε τι θα πει ο κόσμος».

«Μην φωνάζεις, μας κάνεις ρεζίλι».

«Γιατί κακαρίζεις; Αυγά σου καθαρίζουν;»

«Μην ντύνεσαι έτσι. Θα σε πουν φθηνή».

Μην τα θες όλα δικά σου».

«Έτσι είναι τα πράγματα. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό».

«Δεν είσαι καλό παιδί».

«Τα καλά κορίτσια δεν φέρονται έτσι».

Ακούγοντας όλη μας τη ζωή εκφράσεις χτίζονται στο υποσυνείδητό μας περιοριστικές πεποιθήσεις που μας απομακρύνουν χιλιόμετρα μακριά… από τη διεκδικητικότητα. Τι λένε αυτές οι πεποιθήσεις; Πιθανώς ότι «αν διεκδικώ θα χάσω την αποδοχή των άλλων», «θα πάψω να είμαι το καλό παιδί», και γι’ αυτό «θα πάψουν να με αγαπάνε».

Αυτή είναι μια περιεκτική ανάλυση (όχι πλήρης) της ελληνικής πραγματικότητας, όπου από τη μία οι άνθρωποι φοβούνται να διεκδικήσουν και από την άλλη κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας φαινόμενα επιθετικότητας, στα οποία πρέπει να αμυνθούμε.

– Οδηγοί παραβιάζουν το κόκκινο ή το STOP συνεχώς.

– Σου κλέβουν τη σειρά στην τράπεζα.

– Σε βρίζουν στα καλά καθούμενα.

– Υπάρχει bullying στα σχολεία.

– Στον εργασιακό χώρο καταπατούν εργατικά δικαιώματα. Υπάρχει λεκτική ή και ψυχολογική βία ή και σεξουαλική παρενόχληση.

– Όταν κάποιος καταγγείλει δημόσια ένα περιστατικό βίας δέχεται επίθεση και δριμεία κριτική από τα ΜΜΕ ή και από αγνώστους μέσω των social media.

Είναι ή δεν είναι αυτή μια ακριβής περιγραφή της ελληνικής πραγματικότητας στο σήμερα;

Κάθε κατάσταση αλλάζει, εφόσον πρώτον την αναγνωρίσεις και δεύτερον αποφασίσεις να την αλλάξεις. Και η πραγματική αλλαγή χτίζεται εκ βάθρων με την παιδεία. Η εκπαίδευση και η παιδεία χτίζει αλλαγή κουλτούρας.

Η εκπαίδευση καλλιεργεί νέες ικανότητες, νέες υγιείς συμπεριφορές. Η διεκδικητικότητα είναι ξεκάθαρα μια επίκτητη ικανότητα, που καλλιεργείται και διδάσκεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Αρκεί να το αποφασίσετε.

Το Believe in You στις 8 Μαρτίου 2021, προσφέρει ένα δωρεάν σεμινάριο με στόχο την καλλιέργεια διεκδικητικότητας για όλους. 8 Μαρτίου- Ημέρα της Γυναίκας- μια επέτειος της διεκδίκησης των δικαιωμάτων για τις γυναίκες παγκοσμίως. Το σεμινάριο απευθύνεται ωστόσο σε όλους – άντρες και γυναίκες εξίσου.

Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν φύλο και η καταπάτηση αυτών αφορά όλους μας. Όταν καταπατώνται τα δικαιώματα κάποιου άλλου μπροστά σου, είναι και δική σου ευθύνη να μιλήσεις, να υποστηρίξεις, να διεκδικήσεις. Γιατί η σιωπή είναι συνενοχή!

Αν θέλουμε λοιπόν να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία στο σήμερα, όπου όλοι θα ζουν ασφαλείς και θα ευημερούν, πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε.

Ραντεβού λοιπόν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρες 19.00-21.00, διαδικτυακά μέσω Zoom, στο δωρεάν σεμινάριο με τίτλο “Μαθαίνω να διεκδικώ:

– τα θέλω μου

– τα δικαιώματά μου

– την ταυτότητά μου”.

Ένα διαδραστικό σεμινάριο στο οποίο η εισηγήτρια, Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Εκπαιδεύτρια, θα κάνει ανοιχτό διάλογο με τους συμμετέχοντες.

Κατοχυρώστε τη θέση σας συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε εδώ:

https://www.believeinyou.gr/mathaino_na_diekdiko

Οφέλη του σεμιναρίου

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να διεκδικούν:

– με υγιή τρόπο, χωρίς να προσβάλλουν, να μειώνουν ή να εξευτελίζουν τους άλλους.

– παραμένοντας ήρεμοι και ευγενικοί

– να διεκδικούν ελέγχοντας τα συναισθήματά τους και ταυτόχρονα τα λόγια και τις πράξεις τους

– να αναλάβουν την ευθύνη τους και να μην φορτώνονται επίσης ευθύνες που αναλογούν στους άλλους.

Θέματα του σεμιναρίου

– Τι είναι η διεκδικητικότητα;

– Πτυχές της διεκδικητικότητας

– Γιατί είναι μια πολύτιμη ικανότητα για τη ζωή μας

– Συνέπειες της έλλειψης διεκδικητικότητας

– Εμπόδια στην καλλιέργεια διεκδικητικότητας

– Δεξιότητες- προϋποθέσεις για τη διεκδικητικότητα

– Πώς καλλιεργείται πρακτικά

– Tips και εργαλεία

Το να μάθουμε να διεκδικούμε είναι θέμα απόφασης. Από εκεί και πέρα χρειάζεται εκπαίδευση, εξάσκηση και επιμονή. Με μια λέξη ΔΕΣΜΕΥΣΗ.

Believe In You, διεκδικητικότητα, Δωρεάν σεμινάριο, ημέρα της γυναίκας, μαθαίνω να διεκδικώ

Σχετικά Άρθρα
Η γυναίκα μέσα από 10+1 πίνακες διάσημων ζωγράφων
Η γυναίκα μέσα από 10+1 πίνακες διάσημων ζωγράφων
%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%ba0
Οι πρώτες Ελληνίδες που «γκρέμισαν» κάστρα, ταμπού και στερεότυπα – Από την πρώτη φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο μέχρι την πρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας
%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%84%cf%8e-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bc%cf%800
Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη και Τζέην Σαμπανίκου: Το πλήρωμα που έδωσε «άρωμα γυναίκας» στο Ράλλυ Ακρόπολις μιλά στο Infowoman
%ce%b7-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%880
Η ραδιοφωνική παραγωγός Άννα Μαρία Ψέμμα δημιουργεί ένα μοναδικό εικαστικό project για να στείλει το δικό της μήνυμα υπέρ των γυναικών
%ce%b7-%ce%ba%ce%ad%ce%bb%cf%85-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba0
Η Κέλυ Βρανάκη, μια δυναμική, νέα γυναίκα, μάς λέει πώς θα κάνουμε τα social media “όχημα” επαγγελματικής εξέλιξης
%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%8e%cf%81%ce%b10
«Οι γυναίκες έσπασαν τη σιωπή τους, ώρα να την σπάσει και η κοινωνία μας»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του