Διπλωπία – Το πρόβλημα υγείας από το οποίο κινδύνεψε η Ελένη Ράντου

διπλωπία-το-πρόβλημα-υγείας-από-το-οπ

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει κάποιος. Η διπλωπία είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να κρύβει άλλες επικίνδυνες καταστάσεις και για το λόγο αυτό το άτομο θα πρέπει να κινητοποιηθεί, ενημερώνοντας το γιατρό του.

Τι ακριβώς είναι

“Κατά τη διπλωπία, ο ασθενής προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο, βλέπει δύο είδωλα που το ένα μπορεί να είναι πάνω από το άλλο είτε πλάι στο άλλο. Πρακτικά συναντάμε δύο είδη διπλωπίας, τη μονόφθαλμη και τη διόφθαλμη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Παπαδέδες, Χειρουργός Οφθλαμίατρος.

Μονόφθαλμη διπλωπία είναι αυτή που παραμένει ως σύμπτωμα όταν ο ασθενής κλείσει το υγιές μάτι (συνεχίζει να βλέπει διπλά) και συνήθως κρύβει αθώα παθολογία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα (π.χ αστιγματισμός) σε νεότερες ηλικίες ή σε θόλωση φακού (καταρράκτης) σε μεγαλύτερες.

Η διόφθαλμη διπλωπία είναι αυτή που εξαφανίζεται όταν ο ασθενής κλείσει κάποιο από τα δύο μάτια.Είναι εξαιρετικά σημαντικό σύμπτωμα,που χρήζει άμεσης εκτίμησης από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, αφού μπορεί να κρύβει σοβαρή παθολογία. Ο λόγος που βλέπουμε διπλά σε μία τέτοια περίπτωση είναι η αδυναμία (πάρεση) ή η πλήρης παράλυση ενός από τους μυς που κινούν τα μάτια. Η συνεργασία των μυών για διάφορους λόγους δεν είναι αρμονική,με αποτέλεσμα να μην ακολουθεί το ένα μάτι την κίνηση του άλλου. Αυτό προκαλεί στραβισμό στον ασθενή και βέβαια το διπλό είδωλο.

Τα αίτια της διπλωπίας

“Τα αίτια ανάλογα με την ηλικία ποικίλουν και μπορεί να είναι αθώα ή ιδιαίτερα σοβαρά. Στην παιδική ηλικία η αδυναμία του μυός που προκαλεί διπλωπία μπορεί να οφείλεται σε απλή ίωση του ασθενούς (και είναι σχετικά σύντομη σε διάρκεια) ή σε κάποιο τραύμα του οφθαλμού”, τονίζει ο κ. Παπαδέδες.

“Σε νεανική ηλικία (20-45) τα πιθανά αίτια σοβαρεύουν και πέρα από το τραύμα, τη βλάβη μπορεί να προκαλέσει και απομυελινωτική βλάβη, που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες, που αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων τα αίτια σχετίζονται με προβλήματα της μικροκυκλοφορίας.Η αρτηριακή υπέρταση και ο διαβήτης χαρακτηριστικά μπορούν να προκαλέσουν ισχαιμικά επεισόδια των οφθαλμικών μύων και ακολούθως διπλωπία.

Η οφθαλμοπάθεια επίσης που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του θυροειδούς μπορεί σε κάποιο προχωρημένο στάδιο να προκαλέσει διπλό είδωλο. Σπανιότερα, τέλος, η διπλωπία μπορεί να οφείλεται σε μυασθένεια ή σε αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, που χρήζουν άμεσης διερεύνησης προς αποκλεισμό σοβαρότατης για την υγεία του ασθενούς παθολογίας.”

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελένη Ράντου

Ενα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν εξομολογήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή η Ελένη Ράντου.

Η Ελένη Ράντου, που πρωταγωνιστεί για δεύτερη σεζόν στη «Θλιμμένη Τζασμίν» στο θέατρο Διάνα, μίλησε για ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε με τα μάτια της, μία περίοδο της ζωής της που ήταν πολύ πιεσμένη.

“Δεν ήξεραν τι είναι, πιθανολογούσαν για σκλήρυνση”

Καλεσμένη στην εκπομπή Dot του ΣΚΑΪ η Ελένη Ράντου μίλησε για το πρόβλημα της διπλωπίας που αντιμετώπισε την εποχή που έκανε γυρίσματα για το «Αχ Ελένη.

«Τότε που έκανα το “Αχ Ελένη”, ξυπνάω μια μέρα και κάθε μάτι έβλεπε αλλού, αυτό λέγεται διπλωπία. Δεν αλληθώριζα, απλά κάθε μάτι κεντράρει αλλού, οπότε έχεις δύο είδωλα. Δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση. Αυτό κράτησε έξι μήνες, έξι μήνες δεν ήξερα τι είναι.

Πιθανολογούσαν για σκλήρυνση και τέτοια… Μετά αυτό μου έγινε μάθημα ότι εγώ δεν πρέπει να μπαίνω σε περιβάλλοντα τέτοιας πίεσης που δεν την αντέχει κανένας άνθρωπος.

Δεν μπορούσα να οδηγήσω, από τότε ξεκίνησαν και οι ημικρανίες» αποκάλυψε για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελένη Ράντου.

«Έγραφα το “Αχ Ελένη” με το ένα μάτι κλειστό, δεν μπορούσα να βλέπω και με τα δύο μάτια ανοικτά. Αυτό μπορείς να το πάθεις και σε εγκεφαλικό, σε κάποια κακοήθεια του εγκεφάλου.

Σχετικά Άρθρα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν το σπέρμα
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Ημικρανίες: 10λογος αυτοβοηθείας για εσένα που υποφέρεις
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
Πού θα κάνετε σήμερα, 26/7, δωρεάν test για Covid-19
%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%890
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή δωρεάν έλεγχοι για covid-19
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας - Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας – Μένουν στο σώμα μας μερικές μέρες
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό
ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα Σάββατο δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του