Δείτε πώς θα γίνει βήμα-βήμα η άρση των μέτρων

δείτε-πώς-θα-γίνει-βήμα-βήμα-η-άρση-των

Ελπίζουμε όλοι πω πλησιάζει η μέρα που σταδιακά θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, επιστρέφοντας κατά κάποιο τρόπο στην πολύποθητη καθημερινότητά μας. Κρατώντας βέβαια τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που χρειάζονται.

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη χτεσινή ενημέρωσή του, ερωτώμενος κατά πόσο θα βοηθήσουν τα τεστ αντισωμάτων στην όλη διαδικασία επανόδου, απάντησε ότι δν γνωρίζουμε, αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο καιρό.

“Και δεύτερον, ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, έχει αντισώματα. Που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος, δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό.”

“Σε άλλες σημαντικές αναφορές των τελευταίων ημερών, στην Ισλανδία που έχει πολύ μικρό πληθυσμό ελέγχθηκε το 6% του πληθυσμού και επιβεβαιώθηκε πως η νόσος προσβάλει λιγότερο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θετικού τεστ ακόμα και επί συμπτωμάτων”, τόνισε ο καθηγητής.

“Ενώ στον τυχαίο έλεγχο αυτού του πληθυσμού, όταν δηλαδή πήραν έναν πληθυσμό παιδιών χωρίς κανένα σύμπτωμα και τα έλεγξαν, κανένα κάτω των 10 ετών δεν βρέθηκε θετικό. Τα ίδια ευρήματα κατ’ αναλογία αφορούσαν και τις γυναίκες οι οποίες είχαν θετικό έλεγχο σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άντρες. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για κάποιο λόγο, η υπεροχή του ιού στους άντρες.”

Πώς και πότε θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων

Για το πότε και το πώς θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Οπως δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. «Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κ.λπ. να παγιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», εξήγησε ο κ. Γώγος.

«Παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μετράμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αυτή την στιγμή γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κ.λπ. στην κοινότητα», είπε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.

Τα σημεία-κλειδιά για την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ο κ. Γώγος, μάλιστα, αναφέρθηκε στα τέσσερα σημεία-κλειδιά για την άρση των μέτρων, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για τα βήματα που θα κάνει το κράτος.

  • Απόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροή κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
  • Υγιεινή των χεριών
  • Οχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
  • Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Παράλληλα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. «Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέχθη η κατάσταση.  Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά», τόνισε.

Τα βήματα του κράτους

Αμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.

«Ετσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα», επισήμανε ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και τον τουρισμό

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολειών, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ’ Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, είχε υπογραμμίσει ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι οι Πανελλαδικές. «Επιδίωξη είναι οι εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο», είχε πει.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα». Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για τον τουρισμό, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Δεν θεωρούμε την φετινή χρονιά χαμένη. Δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ αλλά από μία μικρότερη πίτα η Ελλάδα θα διεκδικήσει κομμάτι», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%ce%bf%cf%8d0
Έτσι θα μειώσουμε την μετάδοση του ιού σε εσωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα
%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%800
Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο – Τα κρούσματα, οι θάνατοι και τα μέτρα
%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%bf0
Ραγδαία αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως – Ξεπέρασαν το 1εκ. οι θάνατοι από τον ιό
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%87%ce%ac%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-lockdowns-%ce%bc%ce%ad%cf%840
Παγκόσμιο χάος με τον κορωνοϊό – Lockdowns, μέτρα και σύγχυση εν μέσω αύξησης κρουσμάτων
%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b70
Ταυτόχρονα θα λάβουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τα εμβόλια για τον κορωνοϊό
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac0
Αυτή είναι η ευρωπαϊκή χώρα που ετοιμάζει εμβολιασμούς κατά του ιού – Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του