Δείτε πώς θα είναι η πλ. Ομονοίας σε λίγες μέρες, όταν αποκαλυφθεί ξανά

δείτε-πώς-θα-είναι-η-πλ-ομονοίας-σε-λίγ

Αν δεν το έχετε πάρει είδηση ή αν απορείτε καθώς περνάτε και βλέπετε την πλατεία Ομονοίας κλεισμένη με λαμαρίνες γύρω γύρω, έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Έτσι, στην τελική ευθεία μπαίνει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση και ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας κατόπιν της οποίας κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου αναμένουν αλλαγή σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη τα συνεργεία έχουν ξηλώσει όλες τις παλιές πλάκες καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει αντικατάσταση της υπάρχουσας επίστρωσης (επιφάνεια 4.500 τ.μ.), με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

Όπως μας ενημέρωσε ο επικεφαλής των συνεργείων ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες επισκευής βλαβών και βελτίωσης της στεγάνωσης και των υποδομών άρδευσης και αποχέτευσης. Αυτές τις μέρες οι εργασίες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των εξεδρών, οι οποίες είχαν υποστεί καθίζηση και θα επαναλειτουργήσουν οι λίμνες (το «τείχος του νερού» και το μικρό σιντριβάνι) που έως τώρα παρέμεναν αναξιοποίητες.

Σε αυτή ακριβώς την πλευρά της πλατείας Ομονοίας, προς την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου προβλέπεται να τοποθετηθεί χλοοτάπητας. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά προς τις οδούς Αθηνάς και Σταδίου θα τοποθετηθούν δέντρα.

Επίσης, μετά την διαδικασία αποκατάστασης στις εξέδρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ηχομόνωση της πλατείας. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, η πλατεία Ομονοίας θα αποδοθεί στους πολίτες περισσότερο ασφαλής και λειτουργική».

%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b30

Δήμος Αθηναίων: « Σύντομα κοντά σας»

Αν έχετε περάσει από την Ομόνοια το τελευταίο διάστημα, θα έχετε δει ότι είναι περιφραγμένη με ψηλά ελενίτ απ’ άκρη σ’ άκρη. Μάλιστα, στις γωνιές της πλατείας τοποθετήθηκαν πρόσφατα και ταμπέλες, στις οποίες αναγράφεται ότι, ο δήμος Αθηναίων ζητεί την κατανόηση καταστηματαρχών και περαστικών για το εργασίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα επί της πλατείας. Συγκεκριμένα γράφει: «Σύντομα κοντά σας ανανεωμένη και ασφαλής».

Καταστηματάρχες: Χρειάζεται συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής – Οι κλοπές «δίνουν και παίρνουν»

%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b32
Μακέτα από τη νέα μορφή της πλατείας (φωτογρ. iefimerida.gr)

«Η Ομόνοια έχει μετατραπεί σε έναν δημόσιο χώρο, που κανείς δεν θέλει να επισκέπτεται, πνιγμένο στην ανομία και τα ναρκωτικά. Η εγκληματικότητα κυριαρχεί στην περιοχή. Η αναβάθμιση της πλατείας πρέπει να συνδυαστεί και με καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής με στόχο να καλλιεργηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».

Με αυτές τις φράσεις συνδέουν οι καταστηματάρχες της περιοχής την επιχειρούμενη αναβάθμιση της πλατείας τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η αισθητική εικόνα θα αλλάξει, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να «φύγουν από την περιοχή έμποροι ναρκωτικών και πορτοφολάδες.

Αισθητική αναβάθμιση της πλατείας σημαίνει τζίρος μεγαλύτερος για εμάς

Οι καταστηματάρχες τονίζουν ωστόσο ότι το λίφτινγκ της πλατείας Ομονοίας θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο και τουρίστες σε μια πλατεία που μέχρι πρότινος ήταν απαξιωμένη.

«Περισσότερος κόσμος σημαίνει για εμάς μεγαλύτερα κέρδη. Παράλληλα, η αναβάθμιση της πλατείας σε συνάρτηση με την προβλεπόμενη ανάπλαση σε κτίρια και σε γύρω ξενοδοχεία θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της γύρω περιοχής και παράλληλα τους υφιστάμενους επενδυτικούς κανόνες. « Θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή», επισημαίνουν.

Αυτό που ωστόσο ζητούν από τον δήμο είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων μιας και όλο αυτό το διάστημα -όπως υπογραμμίζουν- συνδέουν την πτώση του τζίρου τους με τις εργασίες και το περιφραγμένο κλείσιμο της πλατείας.

Η πλατεία Ομονοίας στον χρόνο

%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b34

1833 Οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ ετοιμάζουν ένα σχέδιο με ορθογώνια πλατεία, όπου θα χτίζονταν τα ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και θα ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ.

1844 Ο βαυαρός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε αναλαμβάνει να αναθεωρήσει το προηγούμενο σχέδιο. Η πρότασή του προβλέπει τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, με την ονομασία Πλατεία Όθωνος. Ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε.

1846 Ο χώρος διαμορφώνεται σε πλατεία, παίρνει το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος. Ήταν το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

1862 Η πλατεία ονομάζεται Πλατεία Ομονοίας, όταν με την εκθρόνιση του Όθωνα οι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις έδωσαν τα χέρια.

1877 Η πλατεία φωτίζεται με λάμπες φωταερίου.

1880 Δημιουργείται η αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου.

1895 Δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς και από τότε θεωρείται και το κέντρο της πρωτεύουσας.

1930 Η Πλατεία Ομονοίας γίνεται κυκλική. Κατασκευάζονται περίπτερα για τους ανθοπώλες, αποκτά εμπορικό χαρακτήρα και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

1954 Αρχίζει η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες.

1960 Γίνεται η πρώτη μεγάλη αναδιάταξη. Ξηλώθηκε το τραμ, ο χώρος της πλατείας περιορίστηκε και στο κέντρο της μπήκε ένα σιντριβάνι.

1988 Εγκαθίσταται ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μέχρι που μετεγκαταστάθηκε μπροστά από το Hilton όταν άρχισαν οι εργασίες του μετρό.

2004 Η τελευταία ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ολοκληρώνεται. Είναι η εικόνα που έχουμε σήμερα.

Με πληροφορίες από athina984.gr

Σχετικά Άρθρα
Ποιος είναι ο Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε μαζί με την οικογένειά του για την πίστη τους στο Θεό!
Ποιος είναι ο Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε μαζί με την οικογένειά του για την πίστη τους στο Θεό!
Καιρός: Πολύ υψηλή η θερμοκρασία και σήμερα - Πότε πέφτει
Καιρός: Πολύ υψηλή η θερμοκρασία και σήμερα – Πότε πέφτει
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af0
Πόσα είναι τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ
%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%b1-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%800
Η νέα μάστιγα: Πώς αποσπούν στοιχεία από κάρτες και αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 17/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 17/09 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του