Τριανταφυλλίδης, καθ. ΑΠΘ “Παραλήρημα και παραισθήσεις από τα πιο συχνά συμπτώματα του κορωνοϊού πέρα από την ανοσμία”

Ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα και τη ραγδαία εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο με ανυπολόγιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν όλο και περισσότερα για τον ύπουλο ιό που σκορπίζει το θάνατο.

Ο π. καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις νεότερες μελέτες, μιλά για έναν ιό που επιτίθεται στα εγκεφαλικά κύτταρα, δημιουργώντας πολύ σοβαρές βλάβες. Όπως λέει ο καθηγητής, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο ιός εκφράζεται στα κύτταρα των πνευμόνων, αυτό που παρατηρούν όμως τον τελευταίο καιρό είναι ότι επηρεάζει συγχρόνως τα κύτταρα του εγκεφάλου, της καρδιάς, του εντέρου κ.ά. Ο ιός βρίσκει δίοδο μέσα από τα ρινικά κύτταρα για να οδηγηθεί στον εγκέφαλο, προσβάλλοντας επίσης και τα νευρικά κύτταρα. Από τα πρώτα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το παραλήρημα, οι παραισθήσεις, οι οποίες εμφανίζονται στο 50% των ασθενών, όπως και η ανοσμία.

Σχετικά άρθρα: “Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα επιδράσει στο DNA μου;” – Τι λέει γι’ αυτό Μανώλης Δερμιτζάκης

Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα – Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία»

“Ευτυχώς, έπειτα από μερικές μέρες, ξεπερνιούνται τα συμπτώματα αυτά. Δυστυχώς, όμως στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι τόσο μεγάλη η βλάβη ώστε δημιουργείται ένα εγκεφαλικό σύννεφο που προξενεί μια μόνιμη σύγχυση. Εχει βρεθεί ότι 2 μήνες μετά μπορεί να υπάρξει απώλεια νοητικής ικανότητας κατά 8,5 μονάδες, ενώ τα κύτταρα αυτή την περίοδο μπορεί να γεράσουν κατά 10 χρόνια. Επειδή οι βλάβες είναι πολλαπλές, άλλες πιο μόνιμες, άλλες παροδικές, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό έως και 8 μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

“Περίπου 30% ανθρώπων που νόσησαν από COVID-19 και ανάρρωσαν νοιώθουν μετά ακόμη και από αρκετές εβδομάδες/μήνες ατονία, κόπωση, πονοκέφαλο, σύγχυση, νευροπάθεια, δυσκολία επικοινωνίας, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης και προσήλωσης, δυσκολία εύρεσης σωστών λέξεων, μειωμένη πνευματική διαύγεια και προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμης. Αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά** ως «ομίχλη εγκεφάλου λόγω κορωνοϊού». Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ ονόμασε αυτήν την κατάσταση ως σύνδρομο πολυσυστηματικής φλεγμονής. Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της «ομίχλης εγκεφάλου», λέει ο καθηγητής.

Ακόμα και άτομα με απλά συμπτώματα μπορεί να έχουν προβλήματα στη μνήμη τους κατά 4 μονάδες και βλάβη στα νευρικά κύτταρα που θα τα κάνει να γεράσουν κατά 5 μονάδες. Το εμβόλιο το μόνο που θα κάνει είναι να μας απαλλάξει από τα σοβαρά συμπτώματα. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, εφόσον θα έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού”, τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - Πότε ξεκινά
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Πότε ξεκινά
Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Μεταμόσχευση μαλλιών 2024: Οι εξελίξεις και το next big thing
Μεταμόσχευση μαλλιών 2024: Οι εξελίξεις και το next big thing

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του