Η Όλγα Μαλέα και η Κατερίνα Μπαρτζώκα μας μιλούν για τη θέση της γυναίκας στην 7η τέχνη!

%ce%b7-%cf%8c%ce%bb%ce%b3%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b6%cf%8e%ce%ba%ce%b1-%ce%bc0

Με αφορμή το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στην γυναικεία παρουσία στον κινηματογράφο που ξεκινά την Παρασκευή 7 Απριλίου, μιλήσαμε με την γυναίκα που εμπνεύστηκε αυτό το εγχείρημα, αλλά και με τη γυναίκα που έχει χαράξει τη δική της μοναδική πορεία στον χώρο της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας και όχι μόνο.

Η κα. Όλγα Μαλέα σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του νεοσύστατου WIFT GREECE (Women in Film and Television Greece) δεν έχει νιώσει ποτέ παραγκωνισμένη επαγγελματικά εξ’ αιτίας της γυναικείας της υπόστασης, αλλά μάς εξηγεί γιατί οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην κινηματογραφική τέχνη και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό.

%ce%b7-%cf%8c%ce%bb%ce%b3%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b6%cf%8e%ce%ba%ce%b1-%ce%bc2

«Δεν είναι κάτι που το νιώθεις προσωπικά. Είναι ένα ευρύτερο σύστημα, αυτορυθμιζόμενο. Συμβαίνει με όλες τις μειονότητες», εξηγεί και συμπληρώνει απαντώντας στην ερώτησή μας για το ποιοι λόγοι πιστεύει πώς οδηγούν στον αποκλεισμό των γυναικών από τον οπτικοακουστικό πολιτισμό, λέγοντας πως «δεν είναι κάτι που γίνεται επίτηδες. Συμβαίνει αυτόματα και όχι μόνο σε αυτόν τον χώρο. Για παράδειγμα, εμφανίζονται πολλές λίστες κατά καιρούς για τα 10 καλύτερα βιβλία, τραγούδια κ.ά. Ποτέ δεν υπάρχει γυναίκα σε τέτοιες λίστες κι αν υπάρχει θα είναι μια στους 10! Στον κινηματογράφο τώρα, αν ανατρέξουμε σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως αυτό των Καννών θα δείτε ότι μια μόνο γυναίκα έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικά (Τζέιν Καμπιόν – Μαθήματα Πιάνου). Μια και μόνο, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι ο γυαλός στραβός ή αν στραβά αρμενίζουμε…»

Όσο για το τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτό;

«Όταν καλείσαι να πιέζεις και να δημιουργείς δομές πρέπει να έχεις και σωστή εκπροσώπηση στα κέντρα των αποφάσεων! Υπάρχει χώρος υπάρχουν χαραμάδες που γίνονται παράθυρα με σωστή και προσεγμένη δουλειά, όπως συμβαίνει με την WIFT, η οποία αριθμεί 13.000 μέλη και αποτελεί τον τρόπο δικτύωσης και ανάδειξης των γυναικών μέσα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Οι γυναίκες μπορούν να φέρουν άλλη θεματολογία, να διευρύνουν τους ψυχολογικούς ορίζοντες που έχουμε μάθει να κινούμαστε…».

Η κα. Κατερίνα Μπαρτζώκα είναι στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και μας εξηγεί ότι η μη ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στον κινηματογράφο και τον οπτικουακοστικό τομέα έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις παγκοσμίως.

%ce%b7-%cf%8c%ce%bb%ce%b3%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b6%cf%8e%ce%ba%ce%b1-%ce%bc4

Γιατί, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο;

«Δεν είναι εύκολο να συμπυκνώσεις τα αίτια σε δυο λόγια, σε δυο γραμμές. Δεν υπάρχει επαρκώς τεκμηριωμένη αιτιολογία. Υπάρχουν μόνο μύθοι για την αδιαφορία των γυναίκων προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποιοι αναπαράγονται με θαυμαστή επιτυχία. Αν κοιτάξει, όμως, κανείς τα στατιστικά δεδομένα και τη σχετική έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνει πολύ εύκολα την πραγματικότητα. Σύμφωνα με πηγές του Eurimages οι σπουδαστές / σπουδάστριες, αλλά και οι απόφοιτοι / ες των κινηματογραφικών σχολών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσεγγίζουν το 50 – 50. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι δεδομένο. Στη συνέχεια, όμως, οι γυναίκες με έναν “μαγικό” τρόπο χάνονται από το προσκήνιο, παύουν να είναι ορατές!. Σπάνια ακούμε τα ονόματά τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία εν γένει και ακόμη σπανιότερα σε επιτροπές επιλογής και αξιολόγησης στα φεστιβάλ, σε θέσεις λήψης αποφάσεων, σε θέσεις κύρους.

Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές κατακτήσεις και σε μία αλλαγή του σκηνικού προκύπτει από την οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια, από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου – όταν κάτι τέτοιο απαιτείται – την προώθηση ανάλογων μέτρων και τις συνέργειες μεταξύ των εκάστοτε αρμόδιων φορέων, επαγγελματιών και συλλογικοτήτων. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων σε όλο το φάσμα του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.  Υποστηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την πολιτιστική δημιουργία με γνώμονα την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, με όρους ισότητας. Η συμπερίληψη της κεφαλαίου “Προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτιστική δημιουργία” με σαφείς προτάσεις δράσης στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 2020 εκφράζει απερίφραστα την πολιτική βούληση για προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και την απαγκίστρωση από κάθε τύπου διακρίσεις και αναιτιολόγητους αποκλεισμούς, ενώ αναβαθμίζει παράλληλα το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών σε θεμελιώδη προτεραιότητα και πεδίο δράσης στη διαχρονική προσπάθεια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων».

«50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο»: Αφιέρωμα στην γυναικεία παρουσία στο ελληνικό κινηματογράφο!

Σχετικά Άρθρα
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Η Ελένη Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Έλενα Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»
%ce%bf%ce%b9-cinema-paradiso-project-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-h-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ac%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf0
Οι Cinema Paradiso Project στο Infowoman: «H μουσική να προάγει την ομορφιά είτε μέσα από την ελληνική ή τη διεθνή σκηνή»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του