Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τρως συχνά κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας – όπως μοσχάρι, αρνί και χοιρινό κρέας – μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Μπορεί να αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και ιδίως μη κατεργασμένου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, μιας συχνής φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου,  σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με κρέας πουλερικών ή με ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με την μελέτη.

Η αποφυγή του κρέατος δεν στερεί τον οργανισμό από πρωτεΐνες;

Το κόκκινο κρέας περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες απ’ όσες το στήθος κοτόπουλου ή τα ψάρια. Ακόμα δε και αν κάποιος κόψει εντελώς τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και αρχίσει να κάνει αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του σε πρωτεΐνες καταναλώνοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, αμυλώδη κ.λπ.) στις ενδεδειγμένες ποσότητες και συνδυασμούς.

Ας μάθουμε περισσότερα για την εκκολπωματική νόσο

Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων. Περίπου το 4% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρές ή μακρόχρονες επιπλοκές. Σχετικά λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες της πάθησης, η οποία έχει συσχετισθεί με το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία. Οι διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, κάτι που προσπαθεί να κάνει η νέα μελέτη.

Υπεύθυνες για τη δημιουργία των εκκολπωμάτων είναι οι υψηλές πίεσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έντερο κάνει έντονους σπασμούς και αυξάνει τις πιέσεις όταν δεν έχει μέσα του αρκετό περιεχόμενο για να προωθήσει. Αυτό συμβαίνει διότι στο δυτικό κόσμο τρώμε όλο και λιγότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες είναι που δίνουν όγκο στα κόπρανα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η εκκολπωματική νόσος λοιπόν είναι κυρίως νόσος του δυτικού κόσμου.

Εκκολπώματα μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου. Στις περισσότερες περιπτώσειες, τα εκκολπώματα συγκεντρώνονται στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου και ειδικά στο σιγμοειδές. Τα εκκολπώματα που εμφανίζονται στην αρχή του παχέος εντέρου (δεξιό τμήμα) εμφανίζονται σε νεαρότερους ασθενείς και έχουν την τάση να αιμορραγούν συχνότερα. Τις περισσότερες φορές, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά συγχέονται πολύ με την εικόνα της χρόνιας δυσκοιλιότητας, του ευερέθιστου εντέρου ή κάποιας αδιευκρίνιστης κολίτιδας. Γενικά η εκκολπωματική νόσος συνδυάζεται με συμπτώματα δυσκολιότητας και πόνους στο αριστερό πλάγιο της κοιλιάς.

kolon

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα ‘Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut” (Έντερο), ανέλυσαν στοιχεία για 46.500 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών, από τους οποίους οι 764 εμφάνισαν εκκολπωματίτιδα σε βάθος 26ετίας, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθεις καθενός με την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Αλλεπάλληλα επεισόδια εκκολπωματίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό στενώσεων στο έντερο με αποτέλεσμα χρόνια δυσκοιλιότητα ή και επεισόδια ειλεού. Η ανάπτυξη στένωσης συχνά οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς τα συμπτώματα είναι δύσκολο να ελεγχθού. Σε κάποιες περιπτώσεις, έντονες φλεγμονές μπορεί να δημιουργήσουν συρίγγια. Πρόκειται για παθολογικές επικοινωνίες ανάμεσα στο έντερο και την ουροδόχο κύστη ή τον κόλπο. Ειδικά σε γυναίκες με υστερεκτομή η πιθανότητα ανάπτυξης συριγγίων είναι μεγαλύτερη. Αυτές οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται σχεδόν πάντα χειρουργικά. Τα εκκολπώματα μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο με αιμορραγία από το ορθό. Οι αιμορραγίες αυτές σπάνια είναι απειλητικές αλλά συχνά απαιτούν μεταγγίσεις. Είναι επίσης συχνό να μην μπορεί να εντοπισθεί η ακριβής πηγή της αιμορραγίας που σημαίνει ότι εάν απαιτηθεί επέμβαση, ο χειρουργός είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει μεγάλο τμήμα του εντέρου.

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του