Αντιγριπικός εμβολιασμός – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρόληψη της γρίπης

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%810

Επειδή η συμπεριφορά του ιού της γρίπης τείνει να είναι απρόβλεπτη χρειάζεται να επιδείξουμε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα απέναντι στην αναμενόμενη εποχική γρίπη ως χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018,σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στη χώρα μας η περίοδος της εποχικής γρίπης εντοπίζεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με την κορύφωσή της να καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, μία ημέρα πριν έως και πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια έως δύο εβδομάδες.

Η μετάδοση της γρίπης

Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Ο άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ό,τι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.

Επιπλοκές της Γρίπης

Στις επιπλοκές της γρίπης περιλαμβάνονται: μικροβιακή πνευμονία, παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, αφυδάτωση, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν από, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη, γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, δίνοντας έμφαση στο να θυμόμαστε ότι κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον Ελληνικό πληθυσμό.

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%812

Βασικό μέτρο προστασίας ο εμβολιασμός

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε

υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλονταςμεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση

Ναι στον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία

Ένδειξη για αντιγριπικό εμβολιασμό έχουν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών εφ’όσον το επιθυμούν. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου). Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Δοσολογία:

Παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 36 μηνών θα κάνουν μία δόση των 0.25ml.

Παιδιά ηλικίας από 36 μηνών και πάνω θα κάνουν μία δόση των 0,5ml.

Εάν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί πότε για τη γρίπη, τότε θα κάνει και μια δεύτερη δόση μετά την πάροδο τουλάχιστον 30 ημερών από την πρώτη δόση.

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%814

Ποιες κοινωνικές ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν

Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

 Μεταμόσχευση οργάνων

 Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reyeμετά από γρίπη.

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).

12. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Ποια η σύνθεση του φετινού αντιγριπικού εμβολίου

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το κόστος του σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να το συνταγογραφήσει κυμαίνεται από 6 έως 12,50 ευρώ. Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου. Το ανώτατο ποσοστό ανοσιακής κάλυψης που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο της γρίπης είναι 70%. Το ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% κάλυψη οφείλεται στο ότι ο ιός της γρίπης έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται.

Σχετικά Άρθρα
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - Πότε ξεκινά
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Πότε ξεκινά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του